FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Južnoj Africi pronađeno na oruđe iz kamenog doba

JOHANNESBURG, 1. rujna 2005. (Hina/DPA) - Građevinski radnici su prigradnji kompleksa "Kolijevka čovječanstva" u Južnoj Africi, nalazištakoje je UNESCO uvrstio u popis svjetske baštine, u četvrtak otkrilioruđe i artefakte iz kamenog doba, izvijestila je novinska agencijaSapa.
JOHANNESBURG, 1. rujna 2005. (Hina/DPA) - Građevinski radnici su pri gradnji kompleksa "Kolijevka čovječanstva" u Južnoj Africi, nalazišta koje je UNESCO uvrstio u popis svjetske baštine, u četvrtak otkrili oruđe i artefakte iz kamenog doba, izvijestila je novinska agencija Sapa.

Artefakti, među kojima su sjekire i noževi, nađeni su tijekom gradnje novog centra za posjetitelje na nalazištu blizu Krugersdorpa zapadno od Johannesburga.

Arheolozi sa sveučilišta Witwatersrand iz Johannesburga vjeruju se da je oruđe staro 500.000 do 1,8 milijuna godina.

Područje "kolijevke čovječanstva" svjetski je poznato kao nalazište nekih od najvažnijih dokaza ranog života čovječanstva.

Rob King, direktor tvrtke koja vodi radove, neočekivano je otkriće nazvao "golemim iznenađenjem". "Da nismo kopali ovdje nikada to ne bismo našli", rekao je King.

Znanstvenici ispituju nalazište dok radnici užurbano grade trgovački centar u sklopu kompleksa "Kolijevka čovječanstva" koji će se nalaziti sedam kilometara od pećina Sterkfontein gdje su prošlog stoljeća nađeni neki od najstarijih dokaza ranog života čovječanstva.

"Kolijevku čovječanstva" UNESCO je uvrstio u popis svjetske baštine u prosincu 1999. godine, nekoliko desetljeća nakon što su tamo nađeni prvi ostaci predaka homo sapiensa.

Među posljednjim otkrićima na tom nalazištu je i 3,3 milijuna godina gotovo cjelovit fosil Australopiteka.

Novi centar za posjetitelje, koji će imati oblik lubanje, dio je ulaganja u "Kolijevku čovječanstva" u vrijednosti od oko 97 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙