FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Moguća smjena Bukejlovića zbog neslaganja oko reforme policije

BANJA LUKA, , 22. kolovoza 2005. (Hina) - Premijer RS Pero Bukejlovićnapustio je prošle srijede sastanak na Jahorini nakon sukoba spredsjednikom RS i SDS-a Draganom Čavićem, kojega je optužio da je svisokim predstavnikom u BiH Paddyjem Ashdownom dogovorio reformupolicije uz mogućnost prelaska međuentitetskih granica te da je timeignorirao zaključke Narodne skupštine RS, pišu u ponedjeljakbanjalučke "Nezavisne novine" pozivajući se na izjavu visokogdužnosnika SDS-a koji je prisustvovao sastanku.
BANJA LUKA, , 22. kolovoza 2005. (Hina) - Premijer RS Pero Bukejlović napustio je prošle srijede sastanak na Jahorini nakon sukoba s predsjednikom RS i SDS-a Draganom Čavićem, kojega je optužio da je s visokim predstavnikom u BiH Paddyjem Ashdownom dogovorio reformu policije uz mogućnost prelaska međuentitetskih granica te da je time ignorirao zaključke Narodne skupštine RS, pišu u ponedjeljak banjalučke "Nezavisne novine" pozivajući se na izjavu visokog dužnosnika SDS-a koji je prisustvovao sastanku.

Prema tom izvoru, zbog činjenice da Vlada RS i njezin premijer ne prihvaćaju predloženu reformu policije, moguće je da dođe i do smjene Bukejlovića iz izvršne vlasti.

"Vlada RS s Bukejlovićem na čelu ne prihvaća koncept koji je Čavić dogovorio sa Ashdownom. Upravo zbog toga nije isključena smjena Bukejlovića iz izvršne vlasti", kazao je ovaj izvor.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown sastao se u srijedu sa rukovodstvom SDS-a u hotelu "Termag" na Jahorini i upozorio vodstvo ove stranke da će, ako se ne naprave pomaci i ne omekšaju stajališta o reformi policije na sastanku u Mostaru 23. kolovoza, EU ozbiljno razmotriti mogućnost da dio BiH bude primljen u Europsku uniju bez RS, a nije isključena ni zabrana rada SDS-a, kao i smjene dužnosnika ove stranke.

Na sastanku su, prema tom izvoru, Čavić i Bukejlović zastupali potpuno suprotstavljena stajališta o reformi policije. Čavić je nakon sastanka optužio Bukejlovića za opstrukciju cjelokupnog procesa reformi policijskih struktura u BiH i kazao mu da je isključivi krivac ako dođe do propasti pregovora.

Na sastanku u srijedu raspravljalo se o reformi policijskih struktura u BiH kako bi se ispunile preostale obveze iz Studije o izvedivosti te tako otvorili pregovori o Sporazumu o procesu stabilizacije i pridruživanja BiH Europskoj uniji.

Europska komisija inzistira na prihvaćanju triju načela EU koja podrazumijevaju prenošenje policijskih nadležnosti s entiteta na državu, operativni ustroj policije u deset regija koje će prelaziti entitetsku granicu i depolitizaciju policije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙