FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: nisam imao razloga dovoditi u pitanje prijedlog za promaknuće generala Kruljca

ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićizjavio je danas u interviewu za Hrvatski radio da u trenutku kad jedonosio odluku o promaknuću Mladena Kruljca u general-pukovnika, nijeimao razloga dovoditi u pitanje taj prijedlog ministra obrane.
ZAGREB, 15. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas u interviewu za Hrvatski radio da u trenutku kad je donosio odluku o promaknuću Mladena Kruljca u general-pukovnika, nije imao razloga dovoditi u pitanje taj prijedlog ministra obrane.

Predsjednik Mesić je rekao da on može i odbiti prijedlog ministra obrane o promaknuću. "Morao bih napisati zbog čega ne prihvaćam takav prijedlog, ali ja ni jednu činjenicu nisam imao niti bilo koji dokaz zbog čega bih doveo u pitanje prijedlog ministra obrane", rekao je predsjednik Stjepan Mesić, odgovarajući na pitanje novinara je li znao da je Kruljca pričuvni narednik Želimir Dragičević optužio da je naredio ubojstvo jedne osobe prilikom ulaska HV-a u Okučane 1995.

Tjednik "Nacional" prenio je prošlog tjedna tu Dragičevićevu tvrdnju kao i tvrdnju da je obavijestio Ured Predsjednika Republike o tome u tri pisma prošle i ove godine. Rekao je da je o tome izvijestio i glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića.

"Ne, sigurno za to nisam znao", rekao je Mesić. "U Ured dnevno dolaze deseci i deseci pisama. Među njima je vjerojatno bilo i pismo o kome govori Dragičević. Ali tamo on nije rekao ovo što danas tvrdi u pismu, inače bismo mi to proslijedili, kao što smo inače sva njegova pisma uputili na adrese gdje se to riješava", rekao je Mesić.

Na pitanje tko mu je savjetovao Kruljčevo unaprjeđenje, predsjednik Mesić je odgovorio: "Nije to savjetovanje, ničiji savjet. To je formalni prijedlog kojega vojska formalizira, šalje ministru obrane i ministar obrane potpisuje taj prijedlog. To nije savjet, to je prijedlog."

Mesić je interview za Hrvatski radio dao na otoku Hvaru, gdje provodi godišnji odmor.

General-bojnika Mladena Kruljca je u čin general-pukovnika promaknuo u povodu 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Glasnogovornica Ureda Predsjednika Republike Danijela Barišić Hini je 9. kolovoza opovrgnula tvrdnje bivšeg pripadnika 3. gardijske brigade Želimira Dragičevića da je predsjednika Stjepana Mesića u više navrata pismeno upozoravao na slučaj ratnog zločina protiv civila.

Umirovljeni gardist Tomislav Abramović izjavio je 12. kolovoza da je on izvršio tu zapovijed zapovjednika Mladena Kruljca, ali da u Okučanima "nije ubio ni civila, ni starca, ni vojnika, već naoružanog četnika".

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić priopćio je 11. kolovoza da će Državno odvjetništvo odluku o tome kakve će radnje poduzeti oko navodne odgovornosti Mladena Kruljca donijeti nakon što dobije policijsko izvješće i ocijeni utemeljenost podneska koji tereti Kruljca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙