FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo za utorak, 13. rujna

ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 13. rujna.
ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 13. rujna.

ZAGREB - Otvara se 81. Jesenski međunarodni Zagrebački velesajam (JMZV), za čijega će se trajanja do 18. rujna, na oko 92 tisuće kvadratnih metara izložbene površine predstaviti 1.750 izlagača iz 40 zemalja. Uz individualne nastupe, na sajmu će biti 17 kolektivnih nastupa zemalja. Ove godine nema zemlje partnera, a naglasak će biti stavljen na predstavljanje Hrvatske, odnosno njenog tržišnog potencijala. Glavne tematske cjeline ovogodišnje jesenske sajamske priredbe su Energetika, Promet i logistika, Graditeljstvo, sanitarije, elektroindustrija, Strojarska i metalna industrija, Prehrana i poljoprivreda, Eko-etno Hrvatska, Dani mode, Široka potrošnja, Arca - međunarodna izložba inovacija, a novost ovogodišnjeg sajma je prvi Sajam glazbe. Drugog dana sajma održat će se već tradicionalni Hrvatski gospodarski forum - susret premijera i članova Vlade s gospodarstvenicima, a tema će biti konkurentnost Hrvatske na putu prema EU (otvorenje JZMV-a, 10 sati, Kongresna dvorana, Avenija Dubrovnik 15).

ZAGREB - Treća izložba proizvoda i usluga ruralnih područja 'Eko-etno Hrvatska' bit će svečano otvorena u sklopu Jesenskog ZV-a. Potom su predviđena predstavljanja Grada Zagreba i Osječko - baranjske županije. Na ovogodišnjoj priredbi predstavit će se više od 500 izlagača - proizvođača tradicijskih proizvoda i usluga ruralnih područja, na preko 4 tisuće kvadratnih metara izložbenog prostora. Uz predstavljanje županija, održat će se i razne izložbe, kao što su Hrvatski tradicijski vrt, Suveniri, Narodne nošnje, Ruralne fotografije i dr. (otvorenje - 12 sati, Zagrebački velesajam, Paviljon 1).

ZAGREB - Na poslovnom savjetovanju u sklopu Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma 'Upravljanje kvalitetom - nova poslovna orijentacija', u organizaciji ZV-a i Centra za međunarodnu suradnju i poslovni razvoj Pro Futuro, sudionici će se upoznati sa znanjima potrebnim za uspostavu, izgradnju i analizu sustava za upravljanje kvalitetom u svojim tvrtkama (13,30 sati, Zagrebački velesajam, Dvorana Brijuni).

ZAGREB - Nastavlja se višemjesečni trend porasta broja zaposlenih u hrvatskoj industriji na godišnjoj razini. Tako je ukupan broj zaposlenika u industriji u Hrvatskoj u srpnju ove godine bio veći za 1,2 posto u usporedbi sa prošlogodišnjim srpnjem, dok je u usporedbi s lipnjem 2005. ostao isti. U usporedbi pak s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenika u 2004. broj zaposlenih u industriji u srpnju ove godine veći je za 1,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Istodobno je proizvodnost rada u hrvatskoj industriji u razdoblju od siječnja do srpnja 2005. veća za 3,3 posto u usporedbi s istim razdobljem 2004. Prema područjima djelatnosti, u srpnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše je, za 1,3 posto, povećan broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji. Broj zaposlenika u rudarstvu i vađenju veći je za 1,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom manji je za 0,1 posto.

ZAGREB - Od ukupnih 5,49 milijuna turista koliko ih je tijekom sedam mjeseci ove godine posjetilo Hrvatsku 61,7 posto ili 3,39 milijuna ih je došlo individualno, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast od 4 posto, dok ih je organizirano došlo 11 posto više ili njih 2,1 milijun, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Turisti su više individualno nego organizirano dolazili i u ovogodišnjem srpnju - od ukupnih 2,53 milijuna turista u srpnju gotovo 70 posto ili njih 1,77 milijuna došlo je individualno, čime je u usporedbi s istim lanjskim mjesecom zabilježen porast od 8 posto. Individualni su turisti u sedam mjeseci ostvarili i većinu od ukupnih 26,53 milijuna noćenja, 57,4 posto ili 15,23 milijuna, što je 7 posto više nego lani. Turisti koji su dolazili organizirano ostvarili su 11,29 milijuna noćenja ili 8 posto više.

ZAGREB - U Zagrebu su u srpnju cijene na malo bile niže za 0,4 posto nego u lipnju te za 1,5 posto veće nego u srpnju prošle godine. Istodobno su troškovi života prema lipnju smanjeni za 0,8 posto, a prema prošlogodišnjem srpnju povećani za 2,1 posto, objavio je Odjel za statistiku Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine cijene na malo u Zagrebu bile su više za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su troškovi života istodobno porasli za 2 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙