FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za utorak, 23. kolovoza

ZAGREB, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 23. kolovoza.
ZAGREB, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 23. kolovoza.

ZAGREB - Porezna je uprava do početka ovog tjedna obradila 79,2 posto prijava poreza na dohodak za prošlu godinu - od zaprimljenih 879.768 poreznih prijava obrađeno ih je 702.262, podatci su Ministarstva financija.

Do sredine kolovoza država je građanima, po osnovu obrađenih poreznih prijava, vratila 1,03 milijarde kuna preplaćenog poreza, što je 11,8 posto više nego li je isplaćeno u isto vrijeme lani, ističu u Ministarstvu. Istodobno bi, prema do sada obrađenim prijavama, nešto više od 50 tisuća građana državi još trebalo uplatiti nešto više od 240 milijuna kuna.

Podatci Ministarstva o obrađenim prijavama, pokazuju da je najveći dohodak od nesamostalnog rada ostvaren na razini Područnog ureda Zagreb i iznosi 3,23 milijuna kuna, dok je najveći dohodak od obrta i slobodnih zanimanja, nešto više od 3 milijuna kuna, ostvaren na području Rijeke.

ZAGREB - Hrvatske nautičke luke su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, unatoč većoj posjeti domaćih nautičara, ukupno zabilježile 2 posto manje dolazaka turista i 1 posto manje noćenja nego u istim mjesecima prošle godine i to zbog manjeg dolaska stranaca koji u nautičkim lukama čine većinu gostiju.

Ukupno je u nautičkim lukama od siječnja do lipnja ove godine boravilo 225,6 tisuća turista, koji su ostvarili 323,8 tisuća noćenja, podatci su Državnog zavoda za statistiku.

Gotovo 95 posto dolazaka i više od 95 posto noćenja u nautičkim lukama u šest mjeseci ostvarili su strani nautičari, a njih je bilo 3 posto manje nego lani, ili 213,7 tisuća. Nešto manji pad, od 2 posto, stranci su u nautičkim lukama zabilježili i sa nešto više od 309,1 tisućom noćenja.

ZAGREB - Karlovačka pivovara u prvih je šest mjeseci ove godine poslovala s neto dobiti od 13,14 milijuna kuna, što je za 20,6 posto manja dobit nego u istom lanjskom razdoblju, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke koje prenosi Varaždinska burza.

Lošiji financijski rezultat, kako se navodi u pojašnjenju i komentaru Uprave, posljedica je kretanja tečaja kune prema euru, no, u tvrtki očekuju poboljšanje u drugom dijelu godine.

Ukupni prihodi Karlovačke pivovare u prvom su polugodištu ostvareni u iznosu od 226,3 milijuna kuna i bili su 7,7 posto viši nego u istom razdoblju lan, dok rashodi iznose 209,3 milijuna kuna, što je porast od 11,1 posto prema istom prošlogodišnjem razdoblju.

ZAGREB - PPK Valpovo u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarilo neto gubitak od 12,15 milijuna kuna, što je smanjenje gubitka od 1,06 milijuna kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je gubitak iznosio 13,2 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke koje prenosi Varaždinska burza.

Nagativni financijski rezultat, kako se navodi u pojašnjenju i komentaru Uprave, posljedica je sezonskog utjecaja u ovom dijelu godine. Pokušava se stabilizirati poslovanje, ali to, kažu u tvrtki, ide vrlo sporo, jer se još uvijek osjećaju posljedice dugogodišnjih neriješenih vlasničkih odnosa.

Urednica: Nevenka Brčić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙