FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenska politika ne zna gdje je granica

LJUBLJANA,12. rujna(Hina) - Zakon o slovenskoj ekološkoj zoni u Jadranubit će, kako se čini, u parlamentu prihvaćen suglasnošću svihstranaka, a ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u isto vrijeme nezna odgovoriti ribarima gdje je granica u Piranskom zaljevu, odnosnodo kuda smiju loviti, primjećuje u ponedjeljak u ljubljanskom dnevnomlistu "Dnevnik" komentator Dejan Kovač.
LJUBLJANA,12. rujna(Hina) - Zakon o slovenskoj ekološkoj zoni u Jadranu bit će, kako se čini, u parlamentu prihvaćen suglasnošću svih stranaka, a ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u isto vrijeme ne zna odgovoriti ribarima gdje je granica u Piranskom zaljevu, odnosno do kuda smiju loviti, primjećuje u ponedjeljak u ljubljanskom dnevnom listu "Dnevnik" komentator Dejan Kovač.

"Rupel ima djelomice pravo kad u svom najnovijem obračunu sa slovenskim medijima (Rupelovom članku u "Delu" od subote), gdje kritičarima slovenske vanjske politike, posebno kritičarima politike prema Hrvatskoj, poručuje da se ponašaju nedržavotvorno i da državu doživljavaju kao teret", navodi Kovač, ali dodaje da je država teret i nekim političarima.

"I to svim onima od kojih očekujemo da će država funkcionirati, a ne da nas prepušta samovolji ribara", navodi Kovač i dodaje da ribarima političari nisu dali "najjednostavniji odgovor" - "ne to gdje je granica nego do koje ih je granice (i sve nas) spremna zaštititi država".

To je i razlika, navodi komentator, između različitih međudržavnih sporova oko mora ili granica koje se jasno može staviti u određene kategorije i slovensko-hrvatskog spora, odnosno slovenskih političkih reakcija u vezi s proglašenjem sporne zone."I onda se Rupel čudi bizarnim interpretacijama slovenske vanjske politike, ministar obrane priča političke floskule o tome što se sve može dogoditi ako ljutiti ribari jedni s drugim dođu u kontakt, ministar okoliša proglašava ekološke zone na sredini Jadrana. U međuvremenu, koparska luka ostaje tempiranom ekološkom bombom, takozvana (pravna) struka igra advokata izgubljenim političarima, a zastupnici u parlamentu suglasno će, kako se predviđa, potvrditi svu tu akrobatiku u kojoj sudjeluju vlada i opozicija", ocjenjuje Dejan Kovač u "Dnevniku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙