FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenski policijski helikopteri opremaju se za noćno izviđanje granice s Hrvatskom

LJUBLJANA,12. rujna(Hina) - Helikopteri slovenske policije opremaju seza noćno izviđanje granice s Hrvatskom u sklopu priprema za provođenjezadaća nadzora buduće vanjske granice Europske unije, odnosnošengenskog plana koji bi trebao zaživjeti početkom 2007. godine, pišeljubljansko Delo.
LJUBLJANA,12. rujna(Hina) - Helikopteri slovenske policije opremaju se za noćno izviđanje granice s Hrvatskom u sklopu priprema za provođenje zadaća nadzora buduće vanjske granice Europske unije, odnosno šengenskog plana koji bi trebao zaživjeti početkom 2007. godine, piše ljubljansko Delo.

Letačka policijska postrojba s bazom na aerodromu Brnik već je počela s pokusnim letovima državne granice u kojima koristi opremu za noćno izviđanje, a osposobljavat će se u Njemačkoj i SAD-u, piše u ponedjeljak ljubljansko "Delo". Posebne naočale za noćni monitoring pojačavaju svjetlost za 5.000 puta, što pilotima omogućava promatranje terena u skoro potpunoj tami nakon 30-minutne adaptacije oka.

"Naprava sprijeda ima kameru, a otraga mali televizor, te omogućava pilotima siguran let i pristanak na nepoznatom terenu izvan aerodroma, bez straha da će naletjeti na zapreku, a drugi član posade koji obavlja izviđanje ima mogućnost noćnog promatranja terena", piše "Delo" koje dodaje da se spomenutom napravom može vidjeti i dio infracrvenog spektra.

Sama naprava nije novost, no potrebno je mnogo obuke da se osoblje na nju nauči, pa je već napravljen dio osposobljavanja u Njemačkoj, a uskoro će se trening nastaviti u SAD-u, piše vodeći slovenski list. Letačka postrojba slovenske policije do sada je bila angažirana na akcijama spašavanja u planinama i drugim zadaćama, pa zato očekuje da će za potrebe 24-satne kontrole šengenske granice biti potrebno nabaviti još nekoliko helikoptera, mahom talijanskog proizvođača Augusta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙