FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Obveznice za autoceste prilika za mirovinske fondove

LJUBLJANA,31. kolovoza(Hina) - Slovenska državna agencija za gradnjuautocesta (DARS) uskoro će izdati više serija obveznica s jamstvomdržave, kako bi namaknula manjak novca za cestogradnju koji se pojaviou ovogodišnjem državnom proračunu.
LJUBLJANA,31. kolovoza(Hina) - Slovenska državna agencija za gradnju autocesta (DARS) uskoro će izdati više serija obveznica s jamstvom države, kako bi namaknula manjak novca za cestogradnju koji se pojavio u ovogodišnjem državnom proračunu.

Kako je prilikom otvaranja 1,7 kilometara duge trase buduće autoceste uz slovensku obalu koja će se povezivati talijanski granični prijelaz Škofije i hrvatski granični prijelaz Dragonja izjavio ministar prometa Janez Božič, računa se da će te obveznice imati veliki prinos i da će ih zato otkupljivati mirovinski fondovi.

"Prinos od cestarina jedan je od financijski najstabilnijih, pa izdavanjem 'autocestovnih' obveznica dajemo mirovinskim fondovima priliku da se pobrinu za sigurnu starost naših građana", rekao je Božič prilikom otvaranja trase Škofije - Sermin.

Rebalansom proračuna za ovu godinu sredstva za slovensku cestogradnju smanjena su za oko 40 milijuna eura, a premijer Janez Janša rekao je da je ubuduće u gradnju cesta potrebno ulagati i novac prikupljen izdavanjem obveznica i davanjem koncesija, kako se ne bi morale financirati gotovinom i kreditima kao dosad.

Slovenski parlament idućeg mjeseca će odlučivati o izdavanju državnih jamstava za obveznice DARS-a u vrijednosti 360 milijuna eura, a u proračunu je na raspolaganju još 180 milijuna eura sredstava za tu namjenu.

Po službenim podacima, Slovenija je od 1994. kada je usvojila nacionalni plan gradnje autocesta u te namjene potrošila tri milijarde eura, što je omogućilo da investicije na državnoj razini budu za 8 posto više nego da tog projekta nije bilo, a zaposlena je u potpunosti i domaća građevinska operativa te prateće djelatnosti.

(Hina) xfl ysbo

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙