FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koizumi izborio apsolutnu većinu u parlamentu

TOKIO, 11. rujna 2005. (Hina/dpa) - Japanska vladajuća stranka podvodstvom premijera Junichira Koizumija uvjerljivo je pobijedila nanedjeljnim parlamentarnim izborima, izborivši po prvi put nakon 15godina apsolutnu većinu u parlamentu.
TOKIO, 11. rujna 2005. (Hina/dpa) - Japanska vladajuća stranka pod vodstvom premijera Junichira Koizumija uvjerljivo je pobijedila na nedjeljnim parlamentarnim izborima, izborivši po prvi put nakon 15 godina apsolutnu većinu u parlamentu.

Koizumi je na novinskoj konferenciji u Tokiju ipak najavio da će nastaviti vladati u koaliciji sa strankom Novi Komeito unatoč činjenici da je njegova Liberalno-demokratska stranka (LDP) osvojila apsolutnu većinu.

LDP je nakon prebrojanih svih glasova osvojio 296 od 480 mjesta u donjem domu parlamenta, odnosno 47 mjesta više nego u prošlom sazivu. Koizumijev koalicijski partner Novi Komeito osvojio je 37, a najveća oporbena Demokratska stranka Japana (DPJ) 113 zastupničkih mjesta, što je 62 mjesta manje nego ranije, objavila je japanska novinska agencija Kyodo.

Taj rezultat znači da će Koizumijeva stranka, koja je na vlasti posljednjih 50 godina, sa samo jednim prekidom u trajanju od 11 mjeseci, ubuduće dominirati svim parlamentarnim odborima.

Katsuya Okada, čelnik oporbenoga DPJ-a, podnio je ostavku nakon objave izbornih rezultata.

Koizumi je prije mjesec dana zakazao prijevremene izbore nakon što je parlament odbio njegov prijedlog privatizacije japanskih pošta.

Računao je da će na izborima dobiti mandat za nastavak privatizacije koju smatra presudnom za svoje gospodarske reforme. Da bi u tome uspio, sam je izabrao kandidate koji će se na izborima natjecati protiv tridesetero pobunjenika iz vlastite stranke čiji su glasovi potkopali njegov prijedlog privatizacije u prošlom sazivu parlamenta.

Odaziv glasača bio je velik. Prema vladinim podacima u 19.30 po lokalnome vremenu, pola sata prije zatvaranja birališta, na izbore je izašlo 55,65 posto birača, što je 3,76 posto više nego u isto doba dana na izborima u studenome 2003.

I Koizumi i njegov protivnik Okada najavili su ostavke u slučaju izbornoga poraza. Nakon glasovanja, Koizumi je rekao da neće ostati na vlasti nakon 2006. kada mu završava mandat na čelu stranke.

U Japanu je oko 103 milijuna građana s pravom glasa, a na izborima se kandidirao 1131 kandidat. Od 480 članova parlamenta, njih tri stotine bira se u izbornim jedinicama koje daju jednoga zastupnika, a preostalih 180 bira se proporcionalnom metodom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙