FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanci biraju novi parlament od 480 zastupnika

TOKIO, 11. rujna 2005. (Hina/DPA/AFP) - Glasovanje za novi parlamentpočelo je u nedjelju ujutro u Japanu.
TOKIO, 11. rujna 2005. (Hina/DPA/AFP) - Glasovanje za novi parlament počelo je u nedjelju ujutro u Japanu.

Oko 103 milijuna birača pozvano je da izađe na neko od 53.000 biračkih mjesta kako bi izabralo novi japanski parlament od 480 zastupnika.

Na izborima bi, prema anketama, Liberalno-demokratska stranka (LDP) japanskog premijera Junichira Koizumija trebala lako pobijediti, jer vodi ispred glavne oporbene Demokratske japanske stranke (DPJ).

Koizumi je najavio da namjerava podnijeti ostavku ako vladina koalicija izgubi. No, pobjednik će se morati uhvatiti ukoštac s pitanjima privatizacije Japanske pošte, demografskog pada, fiskalne reforme, odnosa s Kinom, te mogućom promjenom pacifističkog ustava iz 1947., kako bi se Japanu omogućilo da ima pravu vojnu silu sposobnu učinkovito obraniti zemlju u slučaju napada

Novinske agencije javljaju da je, prema prvim podacima ministarstva unutarnjih poslova, odziv na japanskim parlamentarnim izborima u nedjelju do podneva veći u odnosu na posljednje izbore 2003. godine. Tri sata nakon otvaranja birališta, odziv birača iznosio je 20,61 posto, što je 2,64 posto više u odnosu na posljednje parlamentarne izbore u studenome 2003. godine, objavilo je ministarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙