FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Isprika japanskog premijera prigodom obilježavanja kraja rata

TOKYO, 15. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Prigodom 60. obljetnicekapitulacije Japana u Drugom svjetskom ratu, premijer te zemljeJunichiro Koizumi ispričao se u ponedjeljak za sve patnje koje jeJapan nanio azijskim narodima, obećavši da Tokio više nikada nećesudjelovati ni u jednom ratu.
TOKYO, 15. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Prigodom 60. obljetnice kapitulacije Japana u Drugom svjetskom ratu, premijer te zemlje Junichiro Koizumi ispričao se u ponedjeljak za sve patnje koje je Japan nanio azijskim narodima, obećavši da Tokio više nikada neće sudjelovati ni u jednom ratu.

Kao znak uvažavanja emotivnog značenja 15. kolovoza, očekuje se da će se Koizumi suzdržati od posjete hramu Yasukuni, spomen obilježju za 2.5 milijuna japanskih ratnih žrtava, među kojima su i neki osuđeni ratni zločinci. Koizumi to mjesto posjećuje od stupanja na premijersku dužnost 2001. godine, no nikada ga nije obišao na obljetnicu svršetka rata.

"Na 60. obljetnicu kraja rata, ističem da su mir i napredak u kojem danas uživamo plod brojnih žrtava koje su u ratu izgubile živote protiv svoje volje", stoji u Koizumievom priopćenju.

"Iznova potvrđujem svoju predanost cilju da Japan više nikada ne krene putem rata", dodao je japanski premijer.

"Japan je, kolonizacijom i agresijom, nanio velike štete i patnje brojnim zemljama, posebno u Aziji", kaže Koizumi.

"Prihvaćajući povjesne činjenice, i ovom prigodom izražavamo duboko žaljenje i iskrenu ispriku te upućujemo sućut svim žrtvama rata u zemlji i inozemstvu", ističe Koizumi u priopćenju.

Odnosi Tokija s Pekingom i Seoulom, ionako zategnuti zbog Koizumievih ranijih posjeta Yasukuniu, postali su još napetiji u travnju. Val protujapanskih prosvjeda u Kini i Južnoj Koreji izbio je nakon što je Japan pojačao svoje napore za dobivanjem stalnog mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a i nakon što su u srednjimn školama odobreni udžbenici nacionalističkih autora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙