FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel o odnosima Slovenije i Hrvatske

LJUBLJANA,9. rujna(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova DimitrijRupel ocijenio je u petak na konferenciji za novinare da Hrvatskablokira rješenje pitanja ribolova u malograničnom pojasu što, kako jepojasnio, treba riješiti neovisno o problemu granice na moru i mogućearbitraže.
LJUBLJANA,9. rujna(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je u petak na konferenciji za novinare da Hrvatska blokira rješenje pitanja ribolova u malograničnom pojasu što, kako je pojasnio, treba riješiti neovisno o problemu granice na moru i moguće arbitraže.

Rupel je rekao da je u petak razgovarao s povjerenicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Benitom Ferrero Waldner te ju upozorio da je potrebno požuriti s dogovorom Europske komisije i Hrvatske koji se tiču provedbenih pravila za ribolov u akvatoriju između Vrsara i Ankarana. Riječ je o predviđenom području u kojemu prema slovensko-hrvatskom sporazumu o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) mogu loviti ribari iz jedne i druge države.

"Da se je cijeli taj proces odvijao normalno, ta bi izvedbena pravila već danas regulirala prilike u akvatoriju između Vrsara i Ankarana", rekao je Rupel, indirektno tako za nesporazume ribara označavajući hrvatsku stranu "kojoj je Europska komisija već davno dala nacrt izvedbenih pravila za ribolovni dio SOPS-a".

Predstavnica hrvatskog ministarstva vanjskih poslova Andrea Metelko-Žgombić sinoć je u razgovoru za slovensku komercijalnu televizijsku postaju POP-TV na tu temu pojasnila da je hrvatsko stajalište da se spomenuti sporazum (SOPS) u ribolovnom dijelu ne primjenjuje dok se ne odredi privremena granična crta na moru, te da slovenski ribari u Piranskom zaljevu smiju loviti samo do sredine zaljeva. Predstavnik slovenskog ministarstva izrazio je pak sumnju da Hrvatska oteže s početkom primjene ribolovnog dijela SOPS-a o kojemu se, pojasnio je, moraju dogovarati Europska komisija i Hrvatska, jer je ribolov u Piranskom zaljevu od ulaska Slovenije u EU stvar zajedničke europske ribolovne politike.

"Ako Hrvatska ne dopusti da se donesu izvedbena pravila za ribolovni dio SOPS-a, u opasnost bi došao cijeli sporazum o malograničnom prometu i suradnji, što bi bio ozbiljan korak natrag", rekao je Rupel u petak na konferenciji za novinare, pojašnjavajući sadašnje stanje u zaljevu i poziciju slovenske vlade prema zahtjevima ribara da im kaže do kuda u zaljevu smiju loviti.

Što se tiče izjave premijera Ive Sanadera o ponudi obvezujuće međunarodne arbitraže za pomorsko razgraničenje, Rupel je rekao da ima više vrsta arbitraže i da je taj proces zahtjevan i dugotrajan, ali da Slovenija ništa službeno nije dobila.

Da li je u zadnjem prijedlogu, odnosno izjavi što novoga, vidjet će se iz službenog prijedloga hrvatske strane ako i kada on dođe, komentirao je Rupel zanimanje novinara za izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Rupel je posebno upozorio da se "prije arbitraže" treba riješiti problem ribolova u malograničnom pojasu. Uz to, šef slovenske diplomacije iznio je da postoji mogućnost da Hrvatske i Slovenija međusobna otvorena pitanja rješavaju rješavaju u Europskoj uniji. Naravno, ukoliko Hrvatska uđe u predvorje EU-a, dodao je Rupel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙