FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pisanu: Muslimani moraju učiti u talijanskim školama

RIM, 9. rujna 2005. (Hina) - Nakon jučerašnje odluke gradskog vijećaMilana da zatvori arapsku školu u kojoj već šest godina uči oko 500egipatske djece, u Italiji je u petak pokrenuta žestoka polemika o tojtemi, a ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu izjavio je, kakoje u petak prenio list "Corriere della Sera", kako islamska djecamoraju pohađati talijanske škole.
RIM, 9. rujna 2005. (Hina) - Nakon jučerašnje odluke gradskog vijeća Milana da zatvori arapsku školu u kojoj već šest godina uči oko 500 egipatske djece, u Italiji je u petak pokrenuta žestoka polemika o toj temi, a ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu izjavio je, kako je u petak prenio list "Corriere della Sera", kako islamska djeca moraju pohađati talijanske škole.

Škola u Milanu je službeno zatvorena iz "higijenskih razloga". Škola je "ilegalno" otvorena u zgradi bivše tvornice na periferiji grada i nema higijenskih uvjeta, ali je jučerašnja odluka izazvala političke reakcije. Posebno je lijevi centar kritički raspoložen prema odluci milanskog šefa policije.

Talijanski ministar unutarnjih poslova kaže pak kako ne želi stvaranje "islamskog geta, već talijanskog islama".

"I islamska djeca trebaju ići u talijanske državne škole i naučiti talijanski jezik. Protiv sam svakog oblika paralelnog obrazovanja kojim bi se getizirao islamski svijet u Italiji i koji bi stvorio enklavu", rekao je Giuseppe Pisanu, na margini neformalnog sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa Europske unije u Newcastleu, u Velikoj Britaniji, odgovarajući na polemike poslije zatvaranja islamske škole u Ulici Quaranta u Milanu.

Ta škola je smatrana nezakonitom i neizjednačenom s talijanskim ustanovama.

No, šef Viminale, sjedišta ministarstva unutarnjih poslova, ne odbacuje sve medrese, muslimanske škole, koje bez obzira što često imaju radikalnu orijentaciju, ipak "nemaju kontakte s opasnim ekstremističkim svijetom ili još gore s terorizmom".

I ministar pravosuđa, član Sjeverne lige, Roberto Castelli ocjenjuje nevjerojatnom želju nekih stranaca da ne štuju talijanske zakone i nevjerojatnim držanje nekih Talijana koji smatraju kako je sve legitimno.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u Italiji ima 149 muslimanskih škola ali najvažniji centri su njih 34, uglavnom u Firenci, Rimu, Napulju, Torinu, Milanu i Genovi.

Istodobno je u Bologni, zbog izjava o kamikaza, suspendiran direktor islamskog centra, Nabil Bayoumi, koji je u jednoj tv-emisiji na privatnom Canalu 5 (vlasništvo premijera Silvija Berlusconija) kazao kako "ne treba kamikaze osuditi" te kako su i te samoubilačke akcije "način borbe". Uprava islamskog centra je suspendirala Bayoumija, priopćila je petak ta ustavnova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙