FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen sastanak ministara pravosuđa u Newcastleu

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Izaslanstvo RH predvođeno ministricompravosuđa Vesnom Škare Ožbolt i ministrom unutarnjih poslova IvicomKirinom sudjelovalo je na neformalnom sastanku ministara pravosuđa iunutarnjih poslova EU u Newcastlu koji je završen u petakposlijepodne, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Izaslanstvo RH predvođeno ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt i ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom sudjelovalo je na neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU u Newcastlu koji je završen u petak poslijepodne, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

Na sastanku se govorilo o budućoj policijskoj i pravosudnoj suradnji unutar EU-a, a posebice o borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, trgovine ljudima, kompjuterskog kriminaliteta, te pitanju pohranjivanja telekomunikacijskih podataka, priopćeno je.

Hrvatski ministri izrazili su odlučnost u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, kako na regionalnoj tako i na međunarodnoj razini, te su ponudili suradnju u kojoj bi upravo Hrvatska preuzela vodeću ulogu u regiji, stoji u priopćenju. Predsjedništvo EU-a podržalo je puno uključivanje zemalja kandidata u aktivnosti EU-a u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Kako se dalje navodi, Hrvatskoj, kao državi kandidatkinji, iskazana je podrška za ravnopravno uključivanje u borbu protiv svih oblika kriminala i terorizma na europskoj razini.

Hrvatski ministri su razgovarali s Francom Frattinijem, potpredsjednikom Europske komisije, Max-Peter Ratzelom, direktorom Europola, Michaelom Kennedyem, direktorom Eurojusta, te ministrima pravosuđa odnosno unutarnjih poslova Velike Britanije, Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Afganistana.

S britanskim ministrima dogovoren je niz konkretnih oblika kako policijske, tako i pravosudne suradnje u kaznenim i građanskim stvarima. Oni su dali podršku za skoro potpisivanje Operativnog sporazuma RH s Europolom. Dogovoreno je intenziviranje suradnje na području borbe protiv organiziranog kriminala, a također je dogovorena suradnja na alternativnom rješavanju sporova. Britanska strana je pozdravila napredak RH u ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora s EU-om.

Osim toga, RH je potaknula britanske sugovornike na ponovno razmatranje ukidanja viza za državljane RH, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙