FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Talijanska i hrvatska policija spriječile krijumčarenje oružja u Italiju

RIM, 26. kolovoza 2005. (Hina/AR) - U Zagrebu je otkriveno oružje ieksploziv za terorističke napade u Italiji i Europe, te jezahvaljujući suradnji talijanske i hrvatske policije uhićeno petosoba, piše milanski dnevnik Corriere della Sera od petka.
RIM, 26. kolovoza 2005. (Hina/AR) - U Zagrebu je otkriveno oružje i eksploziv za terorističke napade u Italiji i Europe, te je zahvaljujući suradnji talijanske i hrvatske policije uhićeno pet osoba, piše milanski dnevnik Corriere della Sera od petka.

Islamski teroristi su, kako piše list, navodno namjeravali organizirati teroristički napad za vrijeme sprovoda Pape Ivana Pavla II., a u jednom stanu u Zagrebu je otkriveno jedanaest bacača raketa, eksploziv C4 i više detonatora, a što je trebalo poslužiti "jednoj jezgri islamskih fundamentalista za organiziranje atentata". Taj arsenal je otkriven u stanu R. P. od 30 godina, koji je uhićen 3. srpnja u Zagrebu. R. P. je "krijumčario oružje iz Bijeljine u Bosni i Hercegovini u Zagreb i eksploziv je bio namjenjen izvjesnom Mladenu R. koji je povezan s jednom jezgrom koja ima bazu u Gornjoj Maoci" u BiH.

Uhićeno je ukupno pet osoba, odnosno R.P., Mladen R., Seid Redžematović i još dvije o kojima Corriere della Sera ne spominje imena ili inicijale. R. P. koji je uhićen 3. srpnja u Zagrebu ima dvije putovnice, hrvatsku i bosansku, te je već u Njemačkoj osuđen na osam godina zatvora zbog ubojstva. Redžematović, za koga se kaže da je "terorist organizacije Aktivna islamska mladež", uhićen je u danima sprovoda Ivana Pavla II. Mladen R. je "poznat policiji na Balkanu, ali i talijanskoj. U proljeće, točnije 11. i 21. svibnja, pokušao je ući u Italiju ali je odbijen na granici u Trstu. Hrvatska i bosanska policija ga je više puta naznačila kao organizatora tajne imigracije prema zapadnoj Europi preko granice u Sloveniji. Tajna služba je posumljala da je Mladen R. htio upotrijebiti isti put za prebacivanje bacača raketa i eksploziva, a to je potvrdio i R. P. kada je bio ispitan", piše Corriere della Sera.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu je rekao kako prijetnja fundamentalističkih islamskih organizacije dolazi s Balkana. Pisanu je "odmah poslije eksplozija u Londonu odredio pooštravanje kontrole duž kopnene granice" sa Slovenijom. List piše kako je "tajna služba otkrila povezanost između R. P. i fundamentalista u Gornjoj Maoci i uočila opasnost za našu (Italiju) zemlju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙