FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN-ov sporazum o nuklearnom terorizmu potpisat će 63 države

UNITED NATIONS, 8. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Novi sporazum osuzbijanju nuklearnog terorizma idućeg će tjedna na summitu u NewYorku potpisati 63 države, izjavio je u četvrtak UN-ov pravnisavjetnik Nicolas Michel.
UNITED NATIONS, 8. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Novi sporazum o suzbijanju nuklearnog terorizma idućeg će tjedna na summitu u New Yorku potpisati 63 države, izjavio je u četvrtak UN-ov pravni savjetnik Nicolas Michel.

Sporazum koji će obvezati vlade da kažnjavaju one koji ilegalno posjeduju atomske naprave ili radioaktivni materijal nakon sedam godina pripreme odobrila je na Općoj skupštini održanoj 13. travnja 191 država. Sporazum je prva globalna protuteroritsička konvencija nakon napada na SAD 11. rujna 2001. godine.

Sporazum nazvan "Međunarodna konvencija o suzbijanju nuklearnog terorizma" za cilj ima spriječiti ilegalne mreže da koriste ili posjeduju nuklearno oružje.

Kada se ponudi na potpisivanje, konvencija mora biti ratificirana od strane najmanje 22 države kako bi postala međunarodni zakon.

Rusija je 1998. zatražila sklapanje takvog sporazuma kako bi spriječila da nuklearno oružje dospije u ruke terorističkih skupina. U to je vrijeme tadašnji čelnik ruskih službi sigurnosti Aleksandar Lebed rekao da Moskva ne može odgovarati za oko 100 malih prijenosnih komada nuklearnog oružja.

Sporazum vlade obvezuje da sudski gone ili izručuju osobe koje posjeduju radioaktivni materijal ili nuklearne naprave i one koje posjeduju takav materijal i njime prijete drugima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙