FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan zatražio ambicioznu reformu UN-a

NEW YORK, 1. rujna 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN Kofi Annan usrijedu je pozvao na provedbu ambiciozne reforme Ujedinjenih naroda iciljeva iz Milenijske deklaracije, ustvrdivši kako je "mnogo toga nakocki".
NEW YORK, 1. rujna 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN Kofi Annan u srijedu je pozvao na provedbu ambiciozne reforme Ujedinjenih naroda i ciljeva iz Milenijske deklaracije, ustvrdivši kako je "mnogo toga na kocki".

U govoru pred odborom predstavnika 33 zemlje članice, koji je predsjednik Opće skupštine Un Jean Ping zadužio za izradu sadržaja završnog dokumenta summita UN na kojem bi sredinom rujna trebala biti usvojena ta reforma, Annan je članove odbora pozvao da "udvostruče napore" u pronalaženju sporazuma oko pitanja oko kojih još postoji neslaganje.

"Uspjeh summita idućeg mjeseca bit će uspjeh za nas, za sve narode koje predstavljate", rekao je. "A neuspjeh bi značio izgubljenu priliku za sve. Mnogo toga je na kocki".

Uspjeh summita je neizvjestan, jer među članicama postoje goleme razlike u nekim osjetljivim pitanjima, poput terorizma ili ljudskih prava.

Uz to, SAD žele spriječiti da se u završnom dokumentu uopće spomenu ciljevi iz Milenijske deklaracije, na koje su se zemlje svijeta obvezale 2000. i koje je ovaj summit trebao potvrdit.

Annan te ciljeve žestoko zagovara. "Ti su ciljevi temelj pakta o međusobnoj odgovornosti između razvijenih i zemalja u razvoju", rekao je glavni tajnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙