FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 3. rujna 2005. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.
ZAGREB, 3. rujna 2005. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.

BANJA LUKA - Vlada Republike Srpske zaključila je na svojoj sjednici u petak da je Prijedlog sporazuma između BiH i Hrvatske o uređivanju imovinsko-pravnih odnosa neprihvatljiv za Republiku Srpsku -službeno je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću. Ministar pravde RS Džerard Selman je tim povodom novinarima izjavio kako će Vlada konkretne primjedbe i sugestije proslijediti zastupnicima srpskog entiteta u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH. Primjedbe su stavljene na gotovo sve članke Prijedloga sporazuma, a odnose se na ostvarivanje osobnih, imovinskih i pravnih odnosa, kao i odnosa između pravnih subjekata u BiH i Republici Hrvatskoj.

"Smatramo da se u preambuli ovaj Ugovor treba pozvati na Sporazum o sukcesiji koji je potpisan između zemalja bivše SFRJ, a posebno na Aneks G koji regulira imovinska prava do 31. prosinca 1990. godine" kazao je Selman i naglasio da bi taj datum trebao biti i početni datum u budućem sporazumu BiH i Hrvatske temeljem kojega bi se stjecala i priznavala određena prava.

Vlada RS, kako je kazao ministar Džerard Selman, zahtijeva da se osim rješavanja pitanja imovine fizičkih osoba rješavaju i pitanja imovine pravnih osoba odnosno pravnog statusa poduzeća.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u ponedjeljak i utorak boravit će u Londonu gdje će predsjedavati konferencijom donatora Globalne zaklade za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i močvarne groznice, izvijestila je u petak glasnogovornica UN-a. Cilj konferencije je potaknuti prikupljanje novčanih sredstava za razdoblje 2006-2007. Annan će se u New York vratiti u utorak navečer, a trenutačno se nalazi na odmoru u Švedskoj, rekla je glasnogovornica.

MOSKVA - Rusija je u petak u orbitu lansirala novi vojni satelit, izvijestio je vojni glasnogovornik pukovnik Aleksej Kuznjecov. Raketa Soyuz-U poletjela je iz svemirske baze Bajkonur u Kazahstanu lansiravši satelit Kosmos-2415 u orbitu, izvijestio je Kuznjecov. On je kazao kako je lansiranje bilo uspješno te da satelit funkcionira normalno. Rusija u orbiti ima oko 100 satelita, među kojima je šezdesetak vojnih, izvijestila je agencija Itar-Tass. Početkom godine zapovjednik ruskih vojnih snaga izjavio je kako će početkom 2006. biti lansiran i satelit za nadzor te da je Rusiji potrebno još špijunskih satelita.

BEOGRAD - Španjolske su vlasti u petak službeno zatražile izručenje marokanskog državljana uhićenog u kolovozu u Srbiji i osumnjičenog za umiješanost u napade u Madridu 2004., izjavio je u petak ministar za ljudska prava Srbije Crne Gore Rasim Ljajić.

"Unatoč tomu što su španjolske vlasti dale na znanje da im je potrebno određeno vrijeme kako bi se poklopili svi potrebni elementi, nakon čega bi uslijedilo izdavanje zahtjeva za izručenjem, oni su to učinili danas", rekao je ministar.

Postupak za izručenjem Adelmajida Bouchara optuženog za izravnu umiješanost u napade u Madridu 11. ožujka 2004. kada je poginula 191 osoba, a gotovo 1.900 ih je ozlijeđeno, počeo je u petak. Sudski izvori izvijestili su kako bi taj proces mogao potrajati nekoliko tjedana. Ljajić je također izjavio kako bi Marokanac mogao biti izručen španjolskim vlastima polovinom listopada. Abdelmajid Bouchar uhićen je polovinom kolovoza u Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙