FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Satnik Ivan Liović otputovao u mirovnu misiju UN-a u Indiju i Pakistan

ZAGREB, 23. kolovoza 2005. (Hina) - U mirovnu misiju UN-a u Indiju iPakistan (UNMOGIP) danas je, u sklopu redovite rotacije hrvatskihvojnih promatrača, otputovao satnik Ivan Liović, priopćeno je izMinistarstva obrane.
ZAGREB, 23. kolovoza 2005. (Hina) - U mirovnu misiju UN-a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) danas je, u sklopu redovite rotacije hrvatskih vojnih promatrača, otputovao satnik Ivan Liović, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Mirovna misija UNMOGIP osnovana je u siječnju 1949., a Hrvatska u području te mirovne misije sudjeluje od kolovoza 2002.

Sada u misiji ima sedam hrvatskih vojnih promatrača, od kojih je brigadir Tomislav Pavičić na dužnosti zamjenika zapovjednika operacije UNMOGIP.

Spor između Indije i Pakistana glede statusa države Jammu i Kashmir, nastao je ubrzo nakon stjecanja nezavisnosti i podjele Indije 1947. U lipnju 1949. sporazumom u Karachiju utvrđena je linija razgraničenja, a sukobi između Indije i Pakistana osobito su se razbuktali 1971., te je sporazumom iz 1972. definirana nova linija razgraničenja između dviju država.

U deset mirovnih misija UN-a nalazi se trenutno 35 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske: šest vojnih promatrača u UNAMSIL-u (Sierra Leone), po sedam vojnih promatrača u UNMEE (Etiopija i Eritreja) i UNMOGIP-u, po dva vojna promatrača u MINURSO-u (Zapadna Sahara) i UNIFCYP-u (Cipar), po tri stožerna časnika u UNMIL-u (Liberija) i UNMIS-u (Sudan), jednog stožernog časnika u MINUSTAH-u (Haiti), tri vojna promatrača u UNOCI-u (Obala bjelokosti), te jednog vojnog promatrača u UNOMIG-u (Gruzija).

(Hina) xkt/pp ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙