FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Zakon o epikontinentalnom pojasu na odborima vlade

LJUBLJANA,23. kolovoza(Hina) - Odbori slovenske vlade za državnouređenje i gospodarstvo u utorak bi trebali raspraviti prijedlogzakona o proglašenju zaštićene ekološke zone i epikontinentalnogpojasa, koji su pripremili ministarstvo za okoliš i prostor iministarstvo vanjskih poslova, izvijestila je agencija STA.
LJUBLJANA,23. kolovoza(Hina) - Odbori slovenske vlade za državno uređenje i gospodarstvo u utorak bi trebali raspraviti prijedlog zakona o proglašenju zaštićene ekološke zone i epikontinentalnog pojasa, koji su pripremili ministarstvo za okoliš i prostor i ministarstvo vanjskih poslova, izvijestila je agencija STA.

O prijedlogu zakona u četvrtak bi, kako se očekuje, trebala raspravljati i slovenska vlada.

Prema očekivanjima, vlada će prijedlog zakona s mogućim dopunama i poboljšanjima prihvatiti i uputiti ga u parlament, uz prijedlog da ga se usvoji po hitnom postupku, vjerojatno već tijekom rujna.

U Državnom zboru (parlament) zakon bi, prema prvim reakcijama stranaka, trebao dobiti veliku potporu.

Zakonom bi slovenska vlada dobila sadržajno određen mandat za pregovore o razgraničenju epikontinentalnog pojasa i zaštićene zone s Italijom i Hrvatskom, navodi STA.

Osnovni motiv za proglašenje slovenske zaštićene ekološke zone je, prema predlagačima, djelovanje Slovenije kao jadranske države na uspostavi učinkovitih mjera za očuvanje cjelovitog morskog ekosustava Jadranskog mora, svojih teritorijalnih voda i obalnih područja.

Prijedlogom zakona se utvrđuje, da je Slovenija sljednica sporazuma između bivše SFRJ i Italije o razgraničenju epikontinentalnog pojasa iz 1968. godine.

Konačna vanjska granica zaštićene ekološke zone bi se, prema prijedlogu zakona, trebala utvrditi sporazumom sa susjednim državama u skladu s međunarodnim pravom.

Morski prostori s Italijom već su razgraničeni - teritorijalno more Osimskim sporazumima iz 1975. a epikontinetalni pojas i zaštićena ekološka zona sporazumom SFRJ i Italije iz 1968.

S Italijom postoje čvrsti međunarodni sporazumi koje se ne može mijenjati, dok kod bočnog razgraničenja morskih pojaseva s Hrvatskom treba poštivati odredbe međunarodnog prava, zapisane među ostalim i u Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., navodi STA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙