FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo tvrdi da su optužbe Željke Antunović neutemeljene

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja išporta (MZOŠ) ocijenilo je nedavne tvrdnje zamjenice predsjednikaSDP-a Željke Antunović, koja se, kako se navodi, oglašava na početkusvake nove školske godine, neutemljenim optužbama na računMinistarstva i sustava obrazovanja u svrhu prikupljanja političkihbodova.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) ocijenilo je nedavne tvrdnje zamjenice predsjednika SDP-a Željke Antunović, koja se, kako se navodi, oglašava na početku svake nove školske godine, neutemljenim optužbama na račun Ministarstva i sustava obrazovanja u svrhu prikupljanja političkih bodova.

Željka Antunović na prošlonedjeljnjoj konferenciji za novinare, uz ino, izjavila je kako je to megaministarstvo vrlo loše kadrovski ekipirano, birokratizirano i centralizirano te da su rezultati rada resornoga ministra jedva primjetni.

"Koliko je Vladi, u kojoj je gospođa Antunović bila potpredsjednica, bilo stalo do obrazovanja najbolje govore činjenice da su za mandata te vlade stvoreni dugovi (uključujući i kamate) u iznosu većem od 900 milijuna kuna zbog neodgovornoga stvaranja obveza u sustavu obrazovanja i znanosti te nepodmirivanja ugovorenih obveza prema nastavnicima, a na koje se morao potrošiti velik dio proračunskoga povećanja", stoji u priopćenju Ministarstva koje je danas dostavljeno Hini.

U priopćenju se dodaje da su zbog nepodmirivanja ugovorenih obveza nastavnici opravdano tražili sudskim putem isplatu duga, što je gotovo rezultiralo paralizom pravosuđa jer se radilo o približno 20.000 pokrenutih sudskih tužbi kojih bi bilo najmanje još dvostruko toliko da Ministarstvo nije uspjelo sa socijalnim partnerima riješiti naslijeđene probleme. Podsjeća se da zato nije isplaćen regres od 2001. te da svakodnevno dolazi do blokada računa hrvatskih srednjih škola.

Ističe da neutemeljenost optužbi zamjenice predsjednika SDP-a najbolje dokazuju projekti Ministarstva u nepune dvije godine - Hrvatski nacionalni obrazovni standard, zakonski riješeno pitanje državne mature, završetak prve faze prilagodbe hrvatskih visokoškolskih programa Bolonjskoj deklaraciji, osnivanje svih ključnih vijeća i agencija nužnih za razvoj sustava obrazovanja te brojne druge aktivnosti Ministarstva.

Podsjeća da je rebalansom državnoga proračuna Ministarstvu povećan proračun za 2005. za dodatnih 244 milijuna kuna što je i prvi put da se rebalansom povećava proračun tom ministarstvu za tako značajan iznos.

Svaku opravdanu primjedbu Ministarstvo će rado razmotriti, no neutemeljene klevete ne želimo tolerirati, stoji u priopćenju.

Ministarstvo poziva hrvatsku javnost da se zapita koliko se dobroga moglo učiniti za našu djecu da smo 900 milijuna kuna iskoristili za unaprjeđenje sustava obrazovanja umjesto za saniranje naslijeđenih dugova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙