FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježen Dan izlaska iz srpskih koncentracijskih logora

VUKOVAR, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Polaganjem vijenaca na spomenobilježju Ovčara te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog ratau Vukovaru, danas je obilježena 13. obljetnica izlaska iz srpskihkoncentracijskih logora, na dan kada je razmjenom vraćeno više od 600hrvatskih zarobljenika.
VUKOVAR, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Polaganjem vijenaca na spomen obilježju Ovčara te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, danas je obilježena 13. obljetnica izlaska iz srpskih koncentracijskih logora, na dan kada je razmjenom vraćeno više od 600 hrvatskih zarobljenika.

Ta najveća i posljednja razmjena obavljena je 14. kolovoza 1992. kod Nemetina nedaleko od Osijeka, po principu svi za sve.

Nakon polaganja vijenaca, u crkvi sv. Filipa i Jakova župnik fra Slavko Antunović, koji je i sam dva mjeseca bio zatočenik logora u Sremskoj Mitrovici u Srbiji, služio je svetu misu za sve žrtve rata.

"Vjera nas je tješila i hrabrila sve vrijeme zatočeništva da ćemo doživjeti slobodu, a danas se spominjemo svih onih koji su žrtve toga i imaju posljedice od boravka u srpskim kazamatima, kao i onih koji nisu među nama" rekao je fra Antunović u propovijedi.

Prema evidenciji Ureda za zatočene i nestale, kroz srpske koncentracijske logore prošlo je oko osam tisuća ljudi, od kojih je ubijeno oko tri stotine.

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva bivših logoraša srpskih koncentracijskih logora rekao je da je prema njihovoj evidenciji kroz sve logore prošlo oko trideset tisuća ljudi.

Obilježavanje Dana izlaska iz srpskih koncentracijskih logora organizirali su Hrvatska udruga vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar '91." i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, čija će delegacija na mjestu razmjene u Nemetinu upaliti svijeće i prisjetiti se događaja od prije trinaest godina.

Društvo logoraša srpskih logora danas broji oko pet tisuća članova, a 60 posto njih je s područja Vukovarsko-srijemske županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙