Od trovanja hranom u petak je u toj bolnici umro hrvatski državljanin Nevio Miletić (1952.) iz okolice Raše u Istri. Osim hrvatskih državljana, u bolnici se liječi i 12 Talijana, među kojima su i djeca.
Po riječima liječnika bolnice Esine u Val Camonici, stanje pacijenata se stabilizira, rekao je Antunović. Dodao je kako je pri takvim trovanjima presudna količina toksina unesenog u organizam i pravodobno uklanjanje sadržaja iz probavnog trakta.
Svi su oni u četvrtak u privatnoj kući u mjestu Pescarzu, među ostalim, večerali divlje povrće u kojem su prevladavale šparoge, izvijestili su Antunovića talijanski liječnici. Povrće je bilo konzervirano u kući i nije bilo u prodaji.
Prvobitne sumnje na trovanje toksinom bakterija Clostridium botulinum još nisu potvrđene, izvijestili su talijanski liječnici. Iako je botulin među najsnažnijim bakterijskim toksinima, simptomi se obično javljaju nakon 12 sati, a u ovom su se slučaju razvili brže.
Antunović je rekao da će se uzrok trovanja znati kad budu gotovi laboratorijski nalazi.
Botulizam se u Hrvatskoj javlja isključivo pojedinačno ili u obliku manjih obiteljskih trovanja nakon konzumacije nestručno pripremljenog sušenog mesa, a na godinu u Hrvatskoj oboli do 13 osoba, rekao je Antunović.
Ravnatelj Hrvatske agencije za hranu je rekao da je uzročnik široko rasprostranjen u tlu. Istaknuo je kako je nužno pri obradi šparoga i ostalih vrsta povrća i voća dobro ih oprati. To je posebice važno, dodao je, u ovo doba godine, kada se priprema zimnica.