FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stanje otrovanih hranom se stabilizira

OSIJEK, 27. kolovoza 2005. (Hina) - Stanje troje hrvatskih državljanakoji su se u Italiji otrovali hranom se stabilizira, doznaje se usubotu od ravnatelja Hrvatske agencije za hranu Borisa Antunovića.
OSIJEK, 27. kolovoza 2005. (Hina) - Stanje troje hrvatskih državljana koji su se u Italiji otrovali hranom se stabilizira, doznaje se u subotu od ravnatelja Hrvatske agencije za hranu Borisa Antunovića.

Od trovanja hranom u petak je u toj bolnici umro hrvatski državljanin Nevio Miletić (1952.) iz okolice Raše u Istri. Osim hrvatskih državljana, u bolnici se liječi i 12 Talijana, među kojima su i djeca.

Po riječima liječnika bolnice Esine u Val Camonici, stanje pacijenata se stabilizira, rekao je Antunović. Dodao je kako je pri takvim trovanjima presudna količina toksina unesenog u organizam i pravodobno uklanjanje sadržaja iz probavnog trakta.

Svi su oni u četvrtak u privatnoj kući u mjestu Pescarzu, među ostalim, večerali divlje povrće u kojem su prevladavale šparoge, izvijestili su Antunovića talijanski liječnici. Povrće je bilo konzervirano u kući i nije bilo u prodaji.

Prvobitne sumnje na trovanje toksinom bakterija Clostridium botulinum još nisu potvrđene, izvijestili su talijanski liječnici. Iako je botulin među najsnažnijim bakterijskim toksinima, simptomi se obično javljaju nakon 12 sati, a u ovom su se slučaju razvili brže.

Antunović je rekao da će se uzrok trovanja znati kad budu gotovi laboratorijski nalazi.

Botulizam se u Hrvatskoj javlja isključivo pojedinačno ili u obliku manjih obiteljskih trovanja nakon konzumacije nestručno pripremljenog sušenog mesa, a na godinu u Hrvatskoj oboli do 13 osoba, rekao je Antunović.

Ravnatelj Hrvatske agencije za hranu je rekao da je uzročnik široko rasprostranjen u tlu. Istaknuo je kako je nužno pri obradi šparoga i ostalih vrsta povrća i voća dobro ih oprati. To je posebice važno, dodao je, u ovo doba godine, kada se priprema zimnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙