FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 4. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 4. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ŠIBENIK - Koordinacija udruga cestovnih prijevoznika i predstavnici ostalih prijevozničkih tvrtaka odlučili su danas na sastanku održanom ispred Tvornice lakih metala (TLM) da deblokiraju ulaze u tvornicu i kamionima prevezu robu koja u TLM-u čeka na otpremu. Kako je za Hinu izjavio Ivo Knezović, predstavnik Koordinacije udruga, takva odluka donesena je prije svega zbog 1700 radnika TLM-a koji, kazao je, "jedu isti kruh kao i hrvatski prijevoznici". Knezović je dodao da će sutra početi razgovori s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i Vlade, pa se zasad odgađa i opći štrajk hrvatskih prijevoznika koji je bio najavljen za sutra, 5. rujna.

ZAGREB - Stjepan Hucika i Stjepan Juričko, koje je grčka policija 31. kolovoza uhitila zajedno s Hrvojem Petračem pa zatim pustila, a koji su se jutros dragovoljno predali na graničnom prijelazu Bregani i dragovoljno otišli na obavijesni razgovor u samoborsku policiju, pušteni su nešto poslije 14,30 sati. Kako se doznaje od njihovih odvjetnika, USKOK je odlučio da protiv njih neće pristupiti kaznenom gonjenju zbog pomaganja u bijegu Hrvoja Petrača, a obojica nakon oslobađanja nisu željeli davati izjave. Odvjetnici su kratko rekli da su njih dvojica izjavili policiji da su željeli Petrača nagovoriti na predaju.

ZAGREB - Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus izjavio je danas da je rabin Kotel Da-Don u sedam godina djelovanja podijelio članove zagrebačke Židovske općine te da je to glavni razlog zašto ona nije s njim produžila ugovor. "Netočno je, kako navode mediji, da je razlog tomu sukob između vjernika i ne-vjernika", istaknuo je Kraus na konferenciji za novinare. Zora Dirnbach ocijenila je pak da je 'bitka oko rabina" zapravo fasada iza koje se krije namjera rušenja sadašnjega Predsjedništva ŽOZ-a. Pritom je spomenula člana ŽOZ-a Ivu Goldsteina rekavši kako je on "deklarativno izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da bi se srušilo sadašnje Predsjedništvo".

ZAGREB - Židovska općina Zagreba (ŽOZ) obilježava danas Europski dan židovske baštine i kulture nizom priredaba među kojima i izložbom "Svjedočanstvo vremena - tragom zapisa i posveta na svetim zavjesama - parohetima", otvorenom danas u galeriji "Milan i Ivo Steiner" ŽOZ-a. U ŽOZ-u se taj dan obilježava šesti put, a danas će se obilježiti u 26 europskih zemalja i u Izraelu. Otvarajući izložbu, predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus rekao je da je svrha obilježavanja Europskoga dana židovske kulture i baštine upozoriti na to što je danas u Europi sačuvano od nekada bogate židovske kulture, ali i uputiti na zajedništvo s drugim europskim kulturama.

ZAGREB - Socijaldemokratska partija (SDP) ocijenila je na današnjoj konferenciji za novinare uoči početka školske godine da se u području obrazovanja ništa nije promijenilo nabolje unatoč najavama resornog ministra. Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović je, nazvavši Ministarstvo znanosti, obrazovanje i športa "megaministarstvom", ustvrdila da je "vrlo loše kadrovski ekipirano, birokratizirano i centralizirano". Ocijenila je da su rezultati rada resornog ministra Dragana Primorca jedva primjetni. Antunović je rekla i kako je sramota da su nekim školama blokirani računi te da su škole loše i neujednačeno opremljene.

UČKA - Opatijska podružnica IDS-a organizirala je danas na vrhu Učke prosvjed protiv izgradnje radarskog sustava na tom mjestu. Predsjednik te podružnice Axel Luttenberger ocijenio je kako nije slučajno da se radari postavljaju u vrijeme izbijanja afere Liburnia Riviera Hotela, ustvrdivši da je riječ "o planiranoj akciji uništavanja cijelog opatijskog područja režiranoj u vrhu HDZ-a". Luttenberger je kazao da se tim prosvjedom neće spriječiti postavljanje radara, nego da im je namjera upozoriti na tu "civilizacijsku sramotu i elementarno ugrožavanje prirode i turizma".

KRIŽEVCI - Na Gornjem gradu u Križevcima održava se danas prva likovna kolonija pod nazivom "U zavičaju svetoga Marka Križevčanina", kojom gornjogradsko kulturno i dobrotvorno društvo "Lipa" obilježava 10. obljetnicu kanonizacije trećeg hrvatskog sveca Marka Križevčanina. Četrdesetak slikara iz Bjelovara, Ludbrega, Koprivnice, Križevaca, Varaždina, Vrbovca i Zagreba danas na gornjogradskim ulicama slika vedute koje će upotpuniti stalni postav galerije u Domu svetoga Marka u Križevcima, a dio će ih društvo "Lipa" prodati na aukcijama u dobrotvorne svrhe.

DAVOR - U Davoru, u novogradiškoj Posavini, danas je obilježena 10. godišnjica progona nesrpskog stanovništva iz banjolučke regije u susjednoj BiH. Sudionici toga skupa prisjetili su se ljeta 1995., kada je čamcima preko Save iz Srpca u Davor prevezeno više od 24.000 Hrvata i Bošnjaka koje su protjerale tadašnje vlasti Republike Srpske. Na molitvenom skupu banjolučki biskup Franjo Komarica istaknuo je kako su Davorčani svijetao primjer za Europu po solidarnosti i humanosti. Upozorio je kako je za ratnih stradanja banjolučku biskupiju napustilo dvije trećine Hrvata, njih oko 80.000, a u posljednjih desetak godina vratilo ih se samo oko tisuću i pol.

KOPAČKI RIT - Mladi orao štekavac kojega su prošloga tjedna iznemoglog i u teškom stanju pronašli djelatnici Javne ustanove Park prirode Kopački rit, u predjelu šume Ludoš, dobro se oporavlja i uskoro će biti vraćen u svoje prirodno stanište. Ravnateljica Javne ustanove Park prirode Kopački rit Biserka Vištica rekla je kako je taj orlić jedan od pet orlića iz ovogodišnje populacije koja je u svibnju prstenovana. Dodala je kako u ritu ima 25 pari te vrste orla, te kako je od 17 pari, koji su se ove godine gnijezdili, otkriveno i prstenovano pet malih prinova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙