FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska agencija za hranu: za ljude nije opasna svinjska kuga, ali treba biti oprezan zbog sekundarnih infekcija

OSIJEK,12. kolovoza 2005.(Hina) - Svinjska kuga je životinjska bolestkoja nije opasna za ljude, no valja biti na oprezu zbog sekundarnihinfekcija, odnosno bakterija koje meso bolesnih životinja možesadržavati, kaže ravnatelj Hrvatske agencije za hranu Boris Antunoviću povodu jučerašnje vijesti kako se sumnja da se ta bolest pojavila ujednom domaćinstvu na županjskom području.
OSIJEK,12. kolovoza 2005.(Hina) - Svinjska kuga je životinjska bolest koja nije opasna za ljude, no valja biti na oprezu zbog sekundarnih infekcija, odnosno bakterija koje meso bolesnih životinja može sadržavati, kaže ravnatelj Hrvatske agencije za hranu Boris Antunović u povodu jučerašnje vijesti kako se sumnja da se ta bolest pojavila u jednom domaćinstvu na županjskom području.

"Premda bolest nije opasna za čovjeka, u oboljelih svinja česte su sekundarne infekcije pa njihovo meso može sadržavati i bakterije opasne za zdravlje čovjeka", kaže Antunović.

Ravnatelj Hrvatske agencije za hranu, kojoj je zadaća i brzo uzbunjivanje u slučaju bilo kakve ugroze čovjeka i životinja, ističe da se "u slučaju pojave klasične svinjske kuge provode mjere kao i u EU, kao što je usmrćivanje i neškodljivo uklanjanje svih svinja na zaraženim gospodarstvima kao i na gospodarstvima koja su bila u izravnom ili neizravnom kontaktu sa zaraženim svinjama, kao i svih svinja u krugu od jednog kilometra od žarišta".

Štetu za usmrćene svinje vlasniku nadoknađuje država.

Europska unija uvela je politiku necijepljenja klasične svinjske kuge 1980-tih godina, a 1990. sve su članice EU-a morale prestati s cijepljenjem u svrhu iskorjenjivanja te bolesti. Hrvatska je od 1. siječnja ove godine prestala s cijepjenjem svinja protiv klasične svinjske kuge. Naime, objasnio je Antunović, "opća vakcinacija može dovesti do prikrivanja divljeg virusa i nemogućnosti iskorjenjivanja virusa klasične svinjske kuge". Također, kako se vakcinacija protiv svinjske kuge provodi živim virusom, postoji opasnost od mutacije virusa.

Na imanju u Soljanima kod Županje nalaze se 33 svinje. Sa životinja, za koje se sumnja da su zaražene, uzeti su uzorci za analizu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙