FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed zaštitara u povodu dvostrukog ubojstva prilikom pljačke poslovnice Fine

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji Republičkog sindikataradnika Hrvatske u podne je održan petominutni prosvjed zaštitara kojisu, potaknuti ubojstvom dvojice svojih kolega prilikom pljačkeposlovnice Fine u Zagrebu, izrazili nezadovoljstvo stanjem u tojdjelatnosti.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji Republičkog sindikata radnika Hrvatske u podne je održan petominutni prosvjed zaštitara koji su, potaknuti ubojstvom dvojice svojih kolega prilikom pljačke poslovnice Fine u Zagrebu, izrazili nezadovoljstvo stanjem u toj djelatnosti.

Prosvjedom želimo upozoriti javnost na težak položaj zaštitara i odati počast kolegama koji su poginuli na radnom mjestu, izjavio je novinarima predsjednik RSRH-a Jadranko Vehar ispred poslovnice Fine u Zvonimirovoj, gdje se u ponedjeljak dogodila krvava pljačka.

Prosvjedu su se priključili zaštitari iz većine hrvatskih tvrtki kako bi iskazali jedinstvenu potporu zahtjevu sindikata za Kolektivnim ugovorom (KU) za zaštitarsku djelatnost, ustvrdio je Vehar.

KU-om bi se osigurala minimalna cijena rada i suzbila nelojalna konkurencija koja neprestano pogoršava status zaposlenih u zaštitarstvu - 1997. je cijena sata rada bila 90 kuna, a danas se pojavljuju i poslodavci sa cijenom od 19 kuna po satu.

Dosad su KU, od ukupno 180 tvrtki, potpisali samo Sokol Marić i Delta zaštita, pa RSRH predlaže Vladi da važenje KU-a proširi na cijelu djelatnost, rekao je glavni sindikalni povjerenik Miomir Jačimović.

Smrt dvojice zaštitara pokazuje da ne funkcioniraju ni sustav, niti osobna sigurnost zaposlenih u zaštitarstvu, pa RSRH traži izmjene Zakona o zaštitarskoj djelatnosti.

Izmjenama bi se proširio krug poslova za koje je obvezno nošenje zaštitnih prsluka i kaciga što, primjerice, nije propisano za poslove čuvanja banaka i drugih novčarskih institucija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙