FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vehar: Stradanje zaštitara u Fini pokazuje da sustav zaštite nefunkcionira

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Republičkog sindikataradnika Hrvatske (RSRH) Jadranko Vehar ocijenio je da smrt dvojicezaštitara, koji su jučer stradali prilikom pljačke poslovnice Fine uZagrebu, pokazuje da sustav zaštite ne funkcionira te da sudjelatnici, zbog utrke poslodavaca za profitom, potplaćeni i rade ulošim uvjetima.
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Jadranko Vehar ocijenio je da smrt dvojice zaštitara, koji su jučer stradali prilikom pljačke poslovnice Fine u Zagrebu, pokazuje da sustav zaštite ne funkcionira te da su djelatnici, zbog utrke poslodavaca za profitom, potplaćeni i rade u lošim uvjetima.

"Zaštitari su izuzetno loše plaćeni, a svakodnevna su meta napada, dok poslodavci sve čine kako bi smanjili plaće, a sebi osigurali veći profit", rekao je Vehar na današnjoj konferenciji za novinare.

RSRH je upozoravao i ovu i prošlu vlast na lošu situaciji u zaštitarskoj službi, no ni sindikat nema velike mogućnosti učiniti više, jer je od 14 tisuća zaposlenih svega 2500 zaštitara sindikalno organizirano, kazao je Vehar.

Sindikat nije uspio sa Hrvatskom udrugom poslodavca sklopiti granski kolektivni ugovor za zaštitarstvo, pa su dosad, među 180 tvrtki, sklopljena svega dva kolektivna ugovora i to s tvrtkama Sokol Marić i Delta zaštita.

"RSRH će predložiti Vladi da postojeće kolektivne ugovore proširi na cijelu djelatnost, za što ima mogućnost jer i jučerašnji događaj pokazuje da za to postoji javni interes", rekao je sindikalni povjerenik u tvrtki "Zaštita" Miomir Jaćimović. Najavio je da će sindikat i od MUP-a zatražiti izmjenu podzakonskih akata kako bi se proširio krug poslova prilikom kojih bi bilo obvezno nošenje zaštitnih prsluka i kaciga. Nošenje te opreme, primjerice, nije propisano za poslove čuvanja banaka i drugih novčarskih institucija.

Jajčinović smatra kako je donošenje kolektivnog ugovora nužno i stoga što u zaštitarskoj službi postoji nelojalna konkurencija. Potkrepljuje to podatkom da je 1997. cijena jednog zaštitarskog sata bila 90 kuna, a danas se pojavljuju poslodavci i sa cijenom od 19 kuna po satu.

RSRH je pozvao zaštitare da sutra u 12 sati izađu pred zgrade koje čuvaju i na pet minuta izraze svoje nezadovoljstvo stanjem u njihovoj djelatnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙