FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 7. rujna

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 7. rujna.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 7. rujna.

ZAGREB - Državni tajnici za promet Austrije i Hrvatske Helmut Kukacka i Dražen Breglec te hrvatski državni tajnik za more Branko Bačić na sastanku u Zagrebu razgovarat će o riječkom prometu, o pitanjima austrijsko-hrvatske suradnje na području unutarnje plovidbe, uređenju plovnog puta Dunav na zajedničkom dijelu sa Srbijom i Crnom Gorom, kao i planovima za izgradnju kanala Dunav - Sava. Nakon sastanka bit će održana konferencija za novinare (13.30 sati, Prisavlje 14).

ZAGREB - Vodstvo Zagrebačkog velesajma najavit će na konferenciji za novinare 81. Jesenski međunarodni zagrebački velesajam, koji će se održati od 13. do 18. rujna. Očekuje se da će više od 65 posto izlagača doći iz inozemstva, iz 46 zemalja svijeta od kojih će 15 imati kolektivne izložbe. Uz tradicionalno predstavljanje proizvodnih, uslužnih i izvoznih mogućnosti hrvatskog gospodarstva, ponudu roba i usluga izlagača iz cijelog svijeta, gospodarskog prikaza hrvatskih regija, održat će se i izložbe Eko-etno Hrvatska, po prvi put Sajam glazbe, Izložba izuma ARCA te specijalizirani sajmovi Energetika i Dani mode. Tradicionalno će se održati i Hrvatski gospodarski forum, susret gospodarstvenika i predstavnika hrvatske Vlade te brojni susreti poslovnih ljudi, seminari, forumi i savjetovanja (11 sati, Zagrebački velesajam - Klub izlagača, Avenija Dubrovnik 15).

ZAGREB - Tema konferencije za novinare Konfederacije hrvatske industrije i poduzetnika bit će reforma državne administracije, koju ta udruga drži glavnim uvjetom za ubrzani gospodarski razvoj (11 sati, Masarykova 22/I).

ZAGREB - Farmaceutska industrija Pliva objavit će na konferenciji za novinare polugodišnje rezultate poslovanja Pliva Grupe (10 sati, Ulica grada Vukovara 49).

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora - Obrtnička komora (OK) Zagreb predstavit će na konferenciji za novinare stavove i odluke Skupštine zagrebačke Obrtničke komore sa sjednice održane 6. rujna (10 sati, Ilica 49).

ZAGREB - Austrijski promidžbeni ured za turizam iz Beča organizira tradicionalni poslovni susret (workshop) na kojemu će, kako se očekuje, više od 50 turističkih tvrtki iz Austrije predstaviti hrvatskim turističkim agencijama turističku ponudu Austrije (13 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - Konkurencija u bankarskom sektoru u Hrvatskoj u iduće će se dvije godine dodatno zaoštriti, a još u potpunosti nije završen ni proces konsolidacije hrvatskog bankarskog tržišta, pa se i u sljedećih nekoliko godina može očekivati daljnje smanjenje broja banaka. Neki su to od zaključaka četvrte ankete koju je Hrvatska narodna banka (HNB) krajem prošle godine provela među bankama u Hrvatskoj. U anketi je sudjelovalo 35 banaka, a više od polovice bankara (sa 98 posto ukupne aktive) predviđa da će se konkurencija među bankama na hrvatskom tržištu dodatno zaoštriti. Ta je konkurencija primjetna u svim segmentima poslovanja, ali najjača je u segmentu poslovanja sa stanovništvom. Banke ocjenjuju da kreditni potencijali stanovništva još nisu do kraja iskorišteni. Tako u sljedeće dvije godine približno jedna trećina banaka (sa 50 posto ukupne aktive) očekuje porast potražnje stanovništva za kreditima, dok većina banaka predviđa da će ona ostati na sadašnjoj razini. Što se pak tiče financiranja poduzeća, porast potražnje za kreditima očekuje čak dvije trećine banaka (sa 76 posto aktive).

ZAGREB - Hrvatsku je tijekom prvih sedam ovogodišnjih mjeseci posjetilo 7 posto više turista nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a njih 5,49 milijuna ostvarilo je 26,53 milijuna noćenja, što je porast od 8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Nešto veći porasti broja turista i noćenja, od 11 i 13 posto, u Hrvatskoj su zabilježeni u ovogodišnjem srpnju u odnosu na isti mjesec prošle godine. U srpnju je ostvareno 46 posto od ukupnih sedmomjesečnih turističkih dolazaka ili 2,53 milijuna, te 57 posto ukupnih noćenja ili 15,1 milijun. U sedam mjeseci u Hrvatskoj je boravilo 4,6 milijuna stranih turista ili 8 posto više nego lani, a isti su porast stranci zabilježili i s 23,46 milijuna noćenja. Domaćih je turista bilo 891,2 tisuće ili 1 posto više nego u lanjskih sedam mjeseci, dok su nešto veći porast, od 3 posto, ostvarili s 3,06 milijuna noćenja.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

faks: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙