FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akademija pravnih znanosti: jedino prisvajanjem hrvatskog područja Slovenija može proglasiti epikontinentalni pojas

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Predsjedništvo Akademije pravnihznanosti Hrvatske uputilo je najvišim hrvatskim vlastima svojaStajališta u kojima namjeru Slovenije o proglašenju epikontinentalnogi ekološkog pojasa u Jadranskom moru smatraju pravno nemogućom i tvrdekako bi Slovenija to mogla učiniti "jedino prisvajanjem dijelahrvatskog teritorijalnog mora".
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Predsjedništvo Akademije pravnih znanosti Hrvatske uputilo je najvišim hrvatskim vlastima svoja Stajališta u kojima namjeru Slovenije o proglašenju epikontinentalnog i ekološkog pojasa u Jadranskom moru smatraju pravno nemogućom i tvrde kako bi Slovenija to mogla učiniti "jedino prisvajanjem dijela hrvatskog teritorijalnog mora".

"Zbog toga što međunarodno pravo ne omogućuje obalnim državama da pojasevima pod svojom vlašću "preskaču" pojaseve susjednih država - a slovensko teritorijalno more, osim talijanskim, zatvoreno je i hrvatskim teritorijalnim morem, Sloveniji je pravno onemogućeno da ima bilo svoj ekološki, bilo epikontinentalni pojas", rekao je danas predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske prof. Željko Horvatić predstavljajući Stajališta na konferenciji za novinare.

Akademija je ta Stajališta jučer uputila hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu, predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu i ministrici vanjskih poslova i europskih integracija Kolindi Grabar-Kitarović.

Stajališta su pravno-legalna platforma za odluke, odgovorio je Horvatić na novinarsko pitanje što Akademija predlaže hrvatskoj Vladi da učini.

"Vlada će sama odlučiti što će učiniti. Mi nismo u poziciji predlagati Vladi, ako ona to zatraži mi ćemo to učiniti", rekao je.

Naveo je kako zna da je iz Hrvatskog sabora, točnije od pojedinih stranaka ponovno zatraženo da Hrvatska proglasi gospodarski pojas, za što se Akademija zalagala prije dvije godine.

Ponovio je da Slovenija ne može imati ni najmanju površinu ekološkog pojasa ili epikontinentalnog pojasa zato što je njezino teritorijalno more zatvoreno teritorijalnim morima susjednih država Italije i Hrvatske.

U vezi sa slovenskim pozivanjem na njeno pravo da proglašenje epikontinentalnog i ekološkog pojasa kao sljednica bivše države temelji na Sporazumu o razgraničenju epikontinentalnog pojasa između Italije i SFRJ iz 1968., Horvatić navodi da Slovenija zbog zemljopisnog položaja, ne može biti sljednicom prava iz tog Sporazuma već je jedina sljednica iz toga sporazuma Hrvatska.

Početna točka razgraničenja epikontinentalnog pojasa je prema tom Sporazumu pred nesporno hrvatskom obalom Istre, u visini Umaga. U toj se točci razdvajaju teritorijalna mora Italije i Hrvatske i započinje epikontinentalni pojas, čije je razgraničenje predmet tog Sporazuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙