FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić: proglašenje epikontinentalnog pojasa pravna je besmislica

RIJEKA,26. kolovoza 2005.(Hina) - Dopredsjednik HSP-a Tonči Tadićistaknuo je danas u Rijeci da je proglašenje slovenskogepikontinentalnog pojasa "međunarodna pravna besmislica" jer da tajpojas od zemlja bivše Jugoslavije mogu imati samo Hrvatska i CrnaGora.
RIJEKA,26. kolovoza 2005.(Hina) - Dopredsjednik HSP-a Tonči Tadić istaknuo je danas u Rijeci da je proglašenje slovenskog epikontinentalnog pojasa "međunarodna pravna besmislica" jer da taj pojas od zemlja bivše Jugoslavije mogu imati samo Hrvatska i Crna Gora.

Slovenska Vlada jučer je u hitnu parlamentarnu proceduru poslala zakonski prijedlog o proglašenju ekološke zone i epikontinentalnog pojasa, a hrvatska Vlada je tu odluku odbacila.

Tadić je na konferenciji za novinare rekao da se epikontinetalni pojas odnosi na morsko dno ispred teritorijalnih voda neke zemlje koje graniče s međunarodnim vodama. Na Jadranu su to, podsjetio je, samo Hrvatska, Crna Gora, Italija i Albanija. Tadić je kazao da se, uz to, epikontinentalni pojas ne proglašava, nego da ga zemlja ima ili nema.

Ako Slovenija donese zakon o proglašenju svog epikontinetalnog pojasa, Hrvatska mora Sloveniju tužiti Međunarodnom sudu pravde ili Međunarodnom sudu za pravo mora, rekao je Tadić, ističući da bi su se u tom slučaju radilo o aneksiji hrvatskog teritorija.

Predsjednik kluba zastupnika HSP-a u Hrvatskom saboru Miroslav Rožić je, govoreći o slučaju Liburnia Riviera Hotela (LRH), ustvrdio da je taj slučaj potvrda neučinkovitosti kuponske privatizacije preko bivših privatizacijskih investicijskih fondova.

Kazao je da je upitan način na koji je nastao dug države prema tim PIF-ovima, kasnijim holdinzima. Predsjednici uprava tih PIF-ova kasnije su postali vlasnici holdinga te se nekoliko desetina ljudi na taj način enormno obogatilo, rekao je Rožić, ocijenivši da je Miroslav Kutle prema tim ljudima "kandidat za pokretanje postupka beatifikacije".

Rožić je dodao da je Nadzorni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju, čiji je on član, od siječnja 2004. do danas imao samo jednu sjednicu na kojoj je izabran predsjednik NO Šime Prtenjača. Izjavio je da Prtenjača nije bio ni na toj sjednici te da nije zatim sazvao ni jednu, pa čak ni u ovoj situaciji oko LRH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙