FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska oporba i mediji o dogovaranju Rima i Zagreba o epikontinentalnom pojasu

LJUBLJANA,12. kolovoza(Hina) - Slovenske oporbene stranke inaklonjeniji im mediji u petak su podigli mnogo prašine okodogovaranja Italije i Hrvatske o tehničkim pojedinostima razgraničenjaepikontinentalnog pojasa u Jadranu, no čini se da je više riječ ouvertiri za jesensko obračunavanje s Vladom premijera Janeza Janše,koju posljednjih mjeseci često napadaju zbog "bratimljenja" s VladomIve Sanadera i "predstave za medije", kako nazivaju njihove međusobnesastanke.
LJUBLJANA,12. kolovoza(Hina) - Slovenske oporbene stranke i naklonjeniji im mediji u petak su podigli mnogo prašine oko dogovaranja Italije i Hrvatske o tehničkim pojedinostima razgraničenja epikontinentalnog pojasa u Jadranu, no čini se da je više riječ o uvertiri za jesensko obračunavanje s Vladom premijera Janeza Janše, koju posljednjih mjeseci često napadaju zbog "bratimljenja" s Vladom Ive Sanadera i "predstave za medije", kako nazivaju njihove međusobne sastanke.

Dvije oporbene stranke zahtijevale su od ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da zbog "dogovaranja Hrvatske i Italije iza slovenskih leđa" službeno prosvjeduje, ističući da bi prihvatile i njegovu ostavku.

"Kako tumačiti takav postupak Hrvatske, Rupelove najdraže kandidatkinje za Europsku uniju, iza slovenskih leđa?" ironično je na konferenciji za novinare u ime liberalnih demokrata (LDS) upitao njihov predsjednik zastupničkog kluba Marko Pavliha, ministar prometa u bivšoj Vladi Antona Ropa.

Slične izjave dala je i Slovenska nacionalna stranka (SNS) ultranacionalista Zmage Jelinčiča, a mediji iznose sumnje da su Hrvatska i Italija "podijelile Jadran" i opet podsjećaju kako se Sloveniji tako "negira pravo na epikontinentalni pojas i otvoreno more" te da još nema sporazuma Hrvatske i Slovenije o granici na moru.

"Treba najprije utvrditi odnosi li se sporazum Italije i Hrvatske na onaj dio gdje bi se morale susretati Italija i Hrvatska ili na područje gdje postoje tri partnera", izjavio je za slovensku agenciju STA parlamentarac Jože Tanko, čelnik zastupničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsjednik premijer Janez Janša.

Prilično suzdržan u izjavi o navodnom sporazumu iza "slovenskih leđa", Jože Tanko je rekao kako vjeruje da će ministar vanjskih poslova Rupel pronaći rješenje.

"Ministarstvo vjerojatno vodi neke aktivnosti i sigurno ne sjedi i ne čeka što će se dogoditi", dodao je.

Po njegovim riječima, vijest iz današnjih slovenskih novina teško je komentirati jer najprije treba utvrditi o čemu je riječ, a nakon toga nešto učiniti.

"Naša stranka inače inzistira da Slovenija ima prilaz otvorenome moru i da je Slovenija, u dijelu koji se odnosi na korištenje epikontinentalnog pojasa i izlaza na otvoreno more, partner u tim razgovorima", rekao je u svezi s dogovorom Italije i Hrvatske zastupnik SDS-a.

Hrvatska je Vlada 4. kolovoza prihvatila tekst dogovora s Italijom o preciznom utvrđivanju crte razgraničenja epikontinentalnog pojasa u skladu sa sporazumom o razgraničenju tog pojasa, potpisanim godine 1968. između Italije i SFRJ, koji se primjenjuje na temelju sukcesije. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova objašnjava kako dogovor Zagreba i Rima "ne prejudicira razgraničenje Hrvatske i Slovenije" jer je riječ o dogovoru o tehničkim pojedinostima koje se odnose na stari sporazum.

Dopisnik Slovenskog radija iz Rima doznao je od talijanskog Ministarstva vanjskih poslova i službenika Farnesine da razgovori s Hrvatskom još nisu završeni, da se dogovor s Hrvatskom odnosi na tehničke pojedinosti i da interesi Slovenije njime nisu ugroženi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙