FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor Italije i Hrvatske o epikontinentalnom pojasu uzbunio slovensku javnost

LJUBLJANA/ZAGREB,12. kolovoza(Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskihposlova priopćilo je u petak da će "prema potrebi" reagirati u zaštitislovenskih interesa u povodu dogovora Hrvatske i Italije o podjeliepikontinentalnog pojasa u Jadranu, javlja agencija STA.
LJUBLJANA/ZAGREB,12. kolovoza(Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da će "prema potrebi" reagirati u zaštiti slovenskih interesa u povodu dogovora Hrvatske i Italije o podjeli epikontinentalnog pojasa u Jadranu, javlja agencija STA.

Slovenski tisak objavio je u petak da su se Hrvatska i Italija dogovorile o podjeli epikontinentalnog pojasa u Jadranu, pri čemu se poziva na sjednicu hrvatske Vlade početkom ovog mjeseca na kojoj je, kako se ističe, prihvaćen tekst takvog sporazuma.

Hrvatska je Vlada 4. kolovoza prihvatila tekst dogovora s Italijom o preciznom utvrđivanju crte razgraničenja epikontinentalnog pojasa u skladu sa sporazumom o razgraničenju tog pojasa, potpisanim 1968. između Italije i SFRJ, koji se primjenjuje na temelju sukcesije.

"Stvari i dalje pozorno pratimo, a prema potrebi, reagirat ćemo na odgovarajući način u zaštiti slovenskih interesa", reakcija je slovenskog ministarstva vanjskih poslova na pisanje slovenskog tiska.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova objašnjava kako dogovor Zagreba i Rima "ne prejudicira razgraničenje Hrvatske i Slovenije" jer je riječ o dogovoru o tehničkim pojedinostima koje se odnose na stari sporazum.

Kako piše ljubljanski "Dnevnik", neki slovenski stručnjaci za međunarodno pravo ocjenjuju da Slovenija odmah treba reagirati prosvjednom notom Zagrebu i Rimu, a oporbene stranke također očekuju oštriji odgovor.

Slovenska nacionalna stranka (SNS) istaknula je u petak u priopćenju za javnost kako vijest o tome da su Italija i Hrvatska bez Slovenije postigle dogovor o preciznoj delimitaciji epikontinentalnog pojasa svjedoči da je Slovenija iz tog dogovora bila isključena. Stranka zato zahtijeva odgovornost ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

"Kako je moguće da do sada Slovenija nije poslala prosvjednu notu i oštro reagirala u sklopu Europske unije i NATO-saveza?" pita se u reakciji SNS, dodajući da se Rupel nije dovoljno posvetio "ključnim problemima granice s Hrvatskom" te da bi stranka "s razumijevanjem prihvatila njegovu ostavku".

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova, u svezi s informacijom koju je u petak objavio ljubljanski tisak, ističe kako službeno nije obaviješteno o dogovoru Italije i Hrvatske.

Ustrajava na stajalištu da je Slovenija sljednica sporazuma Italije i bivše SFRJ o razgraničenju epikontinentalnog pojasa u Jadranu iz godine 1968., da je već službeno obavijestilo Hrvatsku i Italiju o potrebi uključivanja Slovenije u razgovore o određivanju crte epikontinentalnog pojasa kad su u pitanju njezini interesi, te kako ima jamstva Italije da je i ona sljednica sporazuma Beograda i Rima iz godine 1968. o podjeli epikontinentalnog pojasa Italije i SFRJ.

Kako navodi ljubljanski "Dnevnik", hrvatski i talijanski stručnjaci razgovarali su 25. siječnja ove godine u Genovi (Italija) o tehničkim rješenjima i koordinatama delimitacijske crte epikontinentalnih pojasa Italije i Hrvatske. List piše kako se ne zna u kojoj je fazi zaključivanje hrvatsko-talijanskog sporazuma o epikontinentalnom pojasu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙