FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko kulturno vijeće za raspravu o optužnicama Haaškog suda protiv novinara

ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Hrvatsko kulturno vijeće danas je uotvorenom pismu zatražilo od Hrvatskog sabora da na prvom jesenskomzasjedanju stavi na dnevni red raspravu o optužnicama protiv hrvatskihnovinara iz Tužiteljstva Međunarodnog suda u Haagu.
ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Hrvatsko kulturno vijeće danas je u otvorenom pismu zatražilo od Hrvatskog sabora da na prvom jesenskom zasjedanju stavi na dnevni red raspravu o optužnicama protiv hrvatskih novinara iz Tužiteljstva Međunarodnog suda u Haagu.

Članovi Vijeća, njih 800-tinjak, smatraju da se tu radi o flagrantnom kršenju prava na slobodu tiska i udaru na temelje demokracije u RH, a da najviša državna tijela dosad nisu djelatno reagirala na optužnice.

"Držimo da je rasprava u Hrvatskom saboru neophodna i da bi njezino odgađanje dugoročno štetilo ugledu i interesima Hrvatske", stoji u otvorenom pismu.

Iz Hrvatskog kulturnog vijeća ocjenjuju da su hrvatskim novinarima uskraćana ljudska i profesionalna prava, njihove egzistencije, pa i život jer jedan od njih prosvjeduje štrajkom glađu.

U otvorenom pismu podsjećaju da je, za razliku od hrvatskih udruga civilnog društva i strukovnih organizacija koje su potpuno zakazale, ugledna međunarodna novinarska udruga Reporteri bez granica izrazila tajništvu Haaškog suda zabrinutost zbog najavljenog suđenja hrvatskim novinarima, nazivajući ga opasnim presedanom.

Napominju da je taj slučaj izazvao i brojne reakcije u svijetu, kako u tisku demokratski razvijenih zemalja, tako i u državnim tijelima i ističu da će na poticaj Hrvatsko-američkog društva, Odbor za međunarodne odnose američkog Kongresa raspravljati o optužnicama protiv hrvatskih novinara.

Hrvatsko kulturno vijeće u travnju se usprotivilo četirima haaškim optužnicama zbog nepoštivanja suda protiv novinara Ivice Marijačića, Stjepana Šešelja, Domagoja Margetića te umirovljenog generala Markice Rebića jer smatra da su u suprotnosti s Ustavom zajamčenim slobodama sredstava javnoga priopćavanja.

Hrvatsko kulturno vijeće osnovano je u ožujku ove godine, ima oko 800-tinjak članova iz redova znanstvenog, kulturnog, političkog i javnog života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙