FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osam premijera EU-a traži da se pregovori s RH otvore u rujnu

NEWPORT, 1. rujna 2005.(Hina) - Premijeri osam zemalja članica Europskeunije, iz redova demokršćanskih i konzervativnih stranaka, traže da sepristupni pregovori s Hrvatskom otvore još ovoga mjeseca.
NEWPORT, 1. rujna 2005.(Hina) - Premijeri osam zemalja članica Europske unije, iz redova demokršćanskih i konzervativnih stranaka, traže da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore još ovoga mjeseca.

"Došlo je vrijeme da se otvore pristupni pregovori s Hrvatskom. Uvjereni smo da ispunjenje Akcijskog plana hrvatske Vlade, a koji se odnosi na odluku Vijeća ministara od 17. ožujka 2005., sada otvara put za početak pregovora s Hrvatskom ovoga rujna", kaže se u pismu, datiranom 26. kolovoza, koje je predsjednik Europske pučke stranke, krovne organizacije demokršćanskih i konzervativih stranaka, Wilfried Martens poslao britanskom premijeru Tonyu Blairu, predsjedatelju Europskog vijeća, u ime osam premijera država članica.

To su Silvio Berlusconi (Italija), Mikulaš Dzurinda (Slovačka), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Jean-Clauded Juncker (Luksemburg), Aigars Kalvitis (Latvija), Kostas Karamanlis (Grčka) i Wolfgang Schuessel (Austrija).

"Čvrsto vjerujemo da se pregovori s Hrvatskom moraju otvoriti. Ti pregovori će dati najbolju potporu sadašnjim reformama i jačanju demokracije, stabilnosti i prosperiteta u Hrvatskoj i čitavoj zapadnobalkanskoj regiji, u skladu sa Solunskom agendom", kaže se u pismu, čiju je kopiju Hina dobila u četvrtak u Newportu.

U Newportu u Walesu su se u četvrtak okupili ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a na dvodnevnom neformalnom sastanku, na kojem je glavna tema proširenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙