FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 5. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

ZAGREB - Dinamika, odlučnost i dijalog tri su temeljna čimbenika na kojima bi trebalo počivati šesto proširenje Europske unije za koje su glavni kandidati zemlje jugoistočne Europe, rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović u govoru "3 D pogled na 6. proširenje". Hrvatska ministrica rekla je to pred sudionicima 35. godišnje konferencije UACES-a (Sveučilišna udruga za suvremene studije), koja se ove godine održava u Zagrebu pod nazivom "Europska unija - prošla i buduća proširenja".

PRIŠTINA - Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova, koji se u subotu vratio iz Njemačke nakon sedmodnevnog lječničkog ispitivanja u bolnici američke vojne baze Landshtul, rekao je u ponedjeljak u televizijskom obraćanju kako mu je dijagnosticiran rak pluća. Rugova, čiju su izjavu prenosila tri nacionalna tv kanala, objasnio je kako su liječnici u američkoj vojnoj bazi utvrdili da boluje od lokaliziranog raka pluća i odredili mu intenzivnu terapiju. Rugova je dodao kako su "liječnici konstatirali da se njegovo zdravstveno stanje poboljšava i da su optimisti u pogledu brzog liječenja".

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek ne pripisuje veće značenje zadnjem zaoštravanju odnosa s Hrvatskom i smatra da je riječ o događajima koji se ponavljaju svake godine u ovo vrijeme. Drnovšek je u ponedjeljak boravio u blizini hrvatske granice u općinama Podčetrtek i Šmarje pri Jelšah, gdje je s općinskim čelnicima razgovarao o gospodarskom razvoju sredina i štetama u poljoprivredi koje je izazvalo nevrijeme, a na novinarsko pitanje odgovorio je da je riječ o "već uobičajenim kolovoškim sporovima", dodajući da to "ne bi smjelo utjecati na budućnost dobrosusjedskih odnosa".

BERLIN - Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke-SPD) zabranio je u ponedjeljak dvije ekstremne islamističke udruge i jedne novine na turskom jeziku zbog toga jer su podržavale rad u Njemačkoj zabranjenog Hamasa te Kurdske radničke stranke (PKK). Neposredno nakon izricanja zabrane policija je počela raciju na 60 lokacija diljem Njemačke prilikom koje je, kako je priopćilo Ministarstvo unutarnjih poslova, zaplijenjena veća količina zabranjenog propagandnog materijala.

BRUXELLES - Europska je komisija priopćila u ponedjeljak da je 12 europskih država odmah odgovorilo na američku molbu za slanjem međunarodne pomoći područjima pogođenima žestokim uraganom Katrina. Glasnogovornica Komisije izjavila je da odgovor Europske unije koordinira britansko predsjedništvo kao i mehanizam EU-a za civilnu zaštitu sa sjedištem u Bruxellesu.

PARIZ - Tri djevojke u ponedjeljak su priznale da su podmetnule požar u kojem je dan prije u jednoj pariškoj stambenoj zgradi poginulo 16 osoba, objavila je francuska policija. Djevojke, stare između 18 i 20 godina, izjavile su da su požar podmetnule "kao dio igre" a da nikog nisu željele ubiti. Sa silinom vatrene stihije koja se razbuktala, kažu, nisu računale. Policija je pronašla tri djevojke na temelju iskaza svjedoka koji ih je vidio kako podmeću vatru u poštanske sandučiće nebodera sa 110 socijalnih stanova u pariškom predgrađu L'Hay-les-Roses.

PEKING - Tajfun Talim koji je prošloga tjedna pogodio istočni i središnji dio Kine ostavio je iza sebe 95 poginulih i 30 nestalih, dok se materijalna šteta procjenjuje na 1,2 milijarde eura, izvjestila je agencija Nova Kina u ponedjeljak. Najviše je pogođena provincija Anhui u kojoj je živote izgubilo 59 ljudi, 12 je nestalih a više od 5,2 milijuna ljudi trpi posljedice prolaska tajfuna. U poplavama i klizištima terena oštećeno je 136.000 kuća i 350.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Kineska meteorološka služba je upozorila da se sjeveroistočnoj obali Kine približava tajfun Nabi koji je u Tokiju usmrtio jednu osobu.

BAGDAD - Dvadeset je osoba poginulo u nedjelju i ponedjeljak u različitim napadima u Iraku, objavili su iračka vlada te američka i britanska vojska. Osam civila i trojica iračkih vojnika poginuli su u samoubilačkom atentatu izvedenom automobilom na bazu višenacionalnih snaga u Hitu, 170 kilometara zapadno od Bagdada u sunitskoj pokrajini Al Anbar u zapadnom dijelu Iraka, priopćila je iračka vlada. Šesnaest je iračkih vojnika ranjeno, a tri su "terorista" ubijena u istom napadu, navodi se u priopćenju iračke vlade.

MEDAN - Zrakoplov tipa Boeing 737-200 indonezijskog lokalnog avioprijevoznika Mandala Airlinesa srušio se u ponedjeljak rano ujutro neposredno nakon uzlijetanja i pao na stambenu četvrt u gradu Medanu, a pritom je u zrakoplovu poginulo 107 ljudi, uz deset preživjelih, i 30 osoba na tlu. Glasnogovornik prijevoznika Mandela Airlines rekao je da je nesreću preživjelo 10 putnika koji su sjedili u repu zrakoplova. U nesreći su poginuli guverner pokrajine i njegov prethodnik na dužnosti.

ZAGREB/MOSKVA - Rusija će se usredotočiti na razvoj svojih strateških mornaričkih nuklearnih snaga, izjavio je na konferenciji za novinare u Moskvi novoimenovani zapovjednik ruske mornarice Vladimir Masorin, prenose ruske novinske agencije. Prema njegovim riječima, novo zapovjedništvo ruske mornarice planira nastaviti razvojnu strategiju koju je usvojilo prijašnje zapovjedništvo. Ruski predsjednik Putin smijenio je u nedjelju zapovjednika ruske mornarice i odlikovao sedmoricu članova posade koji su nekoliko dana bili zarobljeni u ruskoj podmornici u Tihom oceanu, kao i njihove čke spasioce.

JERUZALEM - Izraelski vojni dužnosnici organizirali su za palestinske vojne zapovjednike posjet evakuiranim židovskim naseljima u Gazi, u sklopu priprema za predaju enklave idući tjedan, izvijestili su u ponedjeljak izraelski vojni izvori. Cilj posjeta bio je omogućiti Palestincima planiranje razmještaja njihovih snaga sigurnosti i preuzimanje područja nakon povlačenja izraelske vojske iz naselja. Izraelci su iz 21 naselja u pojasu Gaze prošli mjesec evakuirali svih 8.500 stanovnika i počeli s rušenjem kuća u skladu s planom premijera Ariela Sharona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙