FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 1. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 1. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

BERN - Glavna haaška tužiteljica Carle del Ponte u četvrtak je pozvala Hrvatsku da pojača napore za otkrivanje i uhićenje generala Ante Gotovine, ocjenivši kako bi se početak pristupnih pregovora s EU negativno odrazio na te napore, čime je naznačila da će Europsku uniju izvijesiti kako Hrvatska suradnja s Haaškim sudom (ICTY) još nije potpuna. Del Ponte je to rekla u polusatnom govoru koji je održala na Konferenciji o promicanju mira i ljudskih prava u jugoistočnoj Europi, koja se održava u organizaciji švicarskog ministarstva vanjskih poslova u Bernu. Pritom je pohvalila "dobro artikuliranu i dosljednu politiku EU" prema zemljama jugoistočne Europe".

PEKING - Kina je u četvrtak neizravno upozorila Sjedinjene Države da Tajvanu ne pružaju zaštitu u području proturaketne obrane, samo nekoliko dana prije sastanka kineskog predsjednika Hu Jintaoa s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u Washingtonu. Kineski kabinet također je ponovio da nikada prvi neće upotrijebiti nuklearno oružje niti sudjelovati u utrci u nuklearnom naoružanju. Kineski general Zhu Chenghu izjavio je u srpnju da Kina neće imati drugog izbora nego odgovoriti nuklearnim oružjem ako bude napadnuta zbog Tajvana, prenijeli su zapadni mediji.

PEKING - Kina je u četvrtak obilježila 40. godišnjicu "autonomije" Tibeta obećavajući da će obnoviti gospodarstvo tog zaostalog himalajskog područja, ali i zadržati vlast nad njime. Kritičari upozoravaju da u Tibetu ne postoji istinska autonomija, a budističke redovnike i redovnice odane protjeranom Dalaj-lami i dalje se zatvara i često muči. Kina, međutim, brani svoju vladavinu, tvrdeći da se život tamošnjim stanovnicima u mnogočemu poboljšao nakon neuspjele pobune nakon koje je Dalaj-lama pobjegao u egzil u Indiju 1959. godine.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon susrest će se sljedećeg tjedna s jordanskim kraljem Abdullahom II., objavio je u četvrtak izraelski državni radio. Taj susret mogao bi se održati u Jeruzalemu, dodao je radio koji se pozvao na visok izvor izraelske vlade ne navodeći druge detalje. Dužnosnik u Uredu izraelske vlade za odnose s javnošću odbio je potvrditi ili opovrgnuti informaciju, ističući kako treba pričekati službenu objavu dviju zemalja. Izraelski dnevnik Maariv također je u četvrtak najavio dolazak kralja Abdullaha II u Izrael.

BESLAN - Četiri udarca zvona odbilo je u četvrtak ujutro u 9,15 sati u školi broj 1 u Beslanu obilježavajući početak komemoracije na prvu godišnjicu tragičnog događaja, kad je 331 osoba poginula u akciji oslobađanja škole pod opsadom čečenskih terorista koji su u zgradi držali više od 1000 osoba, uglavnom djece, kao taoce. Više desetaka tisuća policajaca nadziralo je u četvrtak ruske škole, od Vladivostoka do Moskve, gdje je više od 15 milijuna učenika ponovno krenulo na nastavu, godinu dana nakon otmice u školi u Beslanu.

ANKARA - U eksploziji bombe u turskom povijesnom gradu Bursi koja se dogodila jutros, poginuo je muškarac koji je u torbi nosio bombu, izvijestila je novinska agencija Dogan. Šef policije u Bursi Husein Capkin izjavio je kako se prema prvim podacima čini da je muškarac krenuo prema postaji podzemne željeznice u središtu grada te da je bomba vjerojatno eksplodirala slučajno.

TOKIO - Snažni tajfun kreće se u četvrtak prema japanskom otoku Okinawa a do vikenda bi mogao dobiti i razornu snagu uragana Katrina koji je poharao američki New Orleans, upozoravaju stručnjaci. Tajfun Nabi, što na korejskom znači "leptir", mogao bi do subote postati supertajfun, objavio je londonski University College, no japanski Meteorološki institut smatra da Nabi neće biti tako razoran poput uragana Katrina. Japanski stručnjaci su objasnili da je more oko Japana hladnije od voda Meksičkog zaljeva te da se zbog vjetrova tajfuni brzo raspršuju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙