FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 3. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do12,30 sati.
ZAGREB, 3. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KANDAHAR - Kandidat na parlamentarnim izborima 18. rujna, upravitelj okruga i tri policajca oteti su na jugu Afganistana, priopćile su u subotu mjesne vlasti, dok su odgovornost za otmicu preuzeli talibani koji tvrde da su pogubili taoce. Kandidat za parlament Mohammed Yaqoob, upravitelj okruga Ghorak Hadji Mohammed Nawab i tri policajca koji su bili u njegovoj pratnji, oteti su u petak na cesti 90 kilometara sjeverozapadno od Kandahara (na jugu Afganistana), rekao je za AFP načelnik policije okruga Ghorak Hadži Paša. Odgovornost za napad preuzeli su talibanski pobunjenici preko svog službenog predstavnika Abdula Latifa Hakima koji je za AFP izjavio da su taoci mrtvi: "Smaknuli smo svu petoricu pošto im je presudio naš sud".

BESLAN - Uplakane obitelji koje su ispunile ruševine škole u Beslanu minutom šutnje u subotu su obilježile prvu obljetnicu kobne eksplozije koja je označila početak spasilačke operacije i pokolja talaca. Najmanje 1.500 stanovnika Beslana (Sjeverna Osetija, na ruskom Kavkazu) okupilo se u školi u tišini i u molitvi, ne zadržavajući suze. Na zvuk zvona iz školskog dvorišta tridesetak djece pustilo je 331 bijeli balon, za svaku žrtvu te najkrvavije otmice u povijesti. Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je u subotu državnom tužiteljstvu da u Beslan pošalje svoje ljude koji će među stanovnicima tog kavkaskog gradića prikupiti sve podatke o otmici.

KAIRO - Organizatori predizborne utrke egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka prosvjedovali su zbog činjenice da televizija više vremena daje suparnicima egipatskog predsjednika i zatražili su da se taj "nesrazmjer" ispravi, priopćili su u subotu tisak i sudionik predizborne utrke. Oni su u petak poslali pismo ministru informiranja Anasu al-Fekiju u kojemu traže "jednak odnos prema kandidatima Nacionalne demokratske stranke (PND, na vlasti) i devetorici drugih kandidata", piše vladin list Akhbar al-Yom.

NEW DELHI - Čelnici maoističkih stranaka u Indiji i Nepalu službeno su objavili odluku o ujedinjenju, objavio je u petak indijski list Indian Express. Zajedničkom izjavom, koju su potpisali Ganapathy, glavni tajnik Komunističke partije Indije, i Prachanda, predsjedavajući Komunističke partije Nepala, poziva se na "zajedničku borbu za uspostavu socijalizma i komunizma". Više od 11.000 osoba izgubilo je život u maoističkim akcijama od 1996. godine, kada su njihovi gerilci započeli borbu protiv vlasti u Katmanduu. Indijski maoisti manje su aktivni, ali njihovi gerilci ipak izvode terorističke napade u pet saveznih država Indije.

ANKARA - Serifi Altiner i Cansever Dokuz prve su žene u povijesti sekularističke Turske koje su postavljene na visoke vjerske položaje zamjenika muftija, predstojnika nad muslimanskim duhovnicima, piše u subotu vjerski orijentirani list Yeni Safak. Ukazom poglavara islamske zajednice Turske Ali Barakoglua, Altiner i Dokuz su postavljene za zamjenike muftija u mediteranskom gradu Antalyi i u Kayseriju, u središnjoj Turskoj. Njihovo imenovanje je, nešto ranije, dobilo suglasnost vlade Recepa Tayyipa Erdogana.

PARIZ - Dva akvarela Gustavea Moreaua koja su bila ukradena baronu i bankaru Benjaminu de Rothschildu, sinu Edouarda i Nadine, ovih je dana pronašla policija, doznaje se od policijskog izvora. Baron je prijavio krađu dviju slika, vrijednosti oko 150.000 eura svaka, iz njegove kuće u Neuillyju-sur-Seine, nadomak Pariza, prije nekoliko mjeseci, prema istrazi odjela za suzbijanje kriminala.

TEHERAN - Iran je za javnost otvorio zbirku moderne umjetnosti Zapada, prema ocjeni stručnjaka najveću izvan Europe i Sjedinjenih Država koja okuplja djela iz 70-ih godina 19. stoljeća do kasnih 80-ih prošlog stoljeća. Među umjetninama, koja su prvi put izložena javnosti u teheranskom Muzeju suvremene umjetnosti su i djela Pabla Picassa, Claudea Moneta, Andyja Warhola i Jacksona Pollocka, kazao je direktor muzeja Alireza Samiazar. Tu vrlo vrijednu zbirku zapadne umjetnosti od oko 150 platna, prikupila je 70-ih godina prošlog stoljeća Farah Pahlavi, supruga pokojnog iranskog šaha Reze Pahlavija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙