FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Automobilski sektor i L'Oreal pritisnuli europske dionice

LONDON,FRANKFURT, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su se spustile uslijed nervoze u očekivanju ključnogameričkog podatka o zaposlenosti i razočaravajućih rezultataposlovanja kozmetičkog diva L'Oreala, a automobilski sektor bio jelider po gubicima.
LONDON,FRANKFURT, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su se spustile uslijed nervoze u očekivanju ključnog američkog podatka o zaposlenosti i razočaravajućih rezultata poslovanja kozmetičkog diva L'Oreala, a automobilski sektor bio je lider po gubicima.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,01 posto na 5.327 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,2 posto, spustivši se na 4.833 bodova.

Europski sektor automobilske industrije prednjačio je po padu cijena dionica, pri čemu su one DaimlerChryslera oslabile dva posto nakon što je dolar pao na najnižu razinu u zadnja tri mjeseca u odnosu na euro.

"Slabost dolara ima ponešto utjecaja na tržište dionica. Najslabiji sektor je onaj automobila, koji je pokazao visoki stupanj senzitivnosti na promjene valutnih tečajeva", kazao je Ian Scott, strateg u Lehman Brothersu. "No ostajemo dobro raspoloženi u pogledu europskih tržišta. Uočavamo neke naznake da se institucionalni ulagači možda vraćaju na tržište".

Po gubitcima još se isticala dionica L'Oreala, koja je pojeftinila 4,3 posto nakon što je vodeća svjetska kozmetička grupa izvijestila o gotovo nepromijenjenoj operativnoj dobiti u prvom ovogodišnjem polugodištu.

Ulagačima i dalje glavobolje zadaju visoke cijene nafte koje su i dalje iznad 69 dolara po barelu nakon što je uragan Katrina pogodio američku naftnu proizvodnju u Meksičkom zaljevu. Ipak, neki analitičari vjeruju da će zasad njihov učinak na dionice biti ograničen.

"Pritisci na slabljenje dionica mogli bi biti relativno ograničeni", kazao je globalni strateg HSBC-a Kevin Gardiner. "Tržište pokreću očekivanja da će cijene nafte rasti i da možda obavljaju Fedov posao umjesto njega. Očekivanja glede kamatnih stopa su se čini se smanjila".

U središtu pozornosti nalazi se ključan podatak s američkog tržišta rada o broju novotvorenih radnih mjesta, koji ekonomisti procjenjuje u visini 190.000 u kolovozu prema 207.000 zabilježenih u mjesecu ranije, dok se neki ulagači nadaju da će brojka biti niža što bi moglo navesti Fed da obuzda svoj ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,74 posto, na 12.600 bodova - novi četverogodišnji rekord.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙