FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 1. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do4.30 sati.
ZAGREB, 1. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

ZAGREB - Hrvoje Petrač, osuđen u Hrvatskoj na šest godina zatvora zbog otmice, nalazi se na saslušanju u grčkoj luci Igoumenitsi i za dva do tri dana bit će prebačen u zatvor u Ateni, potvrdio je za Hinu predstavnik za tisak grčkoga veleposlanstva u Zagrebu Ioannis Tzortzis. Zbog istrage odbio je otkriti detalje uhićenja i identitet ostale dvojice hrvatskih državljana koji su također uhićeni. Domaći i strani analitičari Petrača navode u kontekstu mreže pomagača haškog bjegunca, generala Ante Gotovine.

ZAGREB - Hrvatska je zadovoljila kriterije za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom, rekao je predsjednik slovačke vlade Mikulas Dzurinda nakon susreta s premijerima zemalja Višegradske skupine, Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, prenio je u srijedu slovački list na engleskom jeziku Slovak Spectator pozivajući se na novinska izvješća. Premijeri Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke, Ferenc Gyurcsany, Jiri Paroubek, Marek Belka i Dzurinda, nisu se, međutim, uspjeli složiti u pogledu napretka Hrvatske, te stoga neće uputiti službeno pismo britanskom premijeru Tonyju Blairu i predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, kojim bi pozvali EU da započne pregovore s Hrvatskom, navodi Slovak Spectator na svojim internet stranicama. Gyurcsany je najavio da će Budimpešta ipak poslati pismo u kojem će podržati otvaranje pregovora s Hrvatskom.

BAGDAD - Osamsto šesnaest osoba je poginulo, a 323 su ozlijeđene u stampedu koji se u srijedu dogodio na mostu u Bagdadu, usred šijitskog obreda žalovanja, prema najnovijim podacima sigurnosnog izvora. Irački dužnosnici u Bagdadu izrazili su bojazan da bi se broj mrtvih u stampedu na mostu mogao popeti na tisuću. Irački ministar obrane Saadoun al-Dulaimi rekao je na konferenciji za tisak da je most Aimma na kojemu se dogodila tragedija otvoren za javnost na zahtjev naroda.

PRIŠTINA

Francuska ministrica obrane Michele Alliot-Marie doputovala je u srijedu navečer u dvodnevni posjet Kosovu kako bi sudjelovala u primopredaji dužnosti na čelu međunarodnih vojnih snaga na Kosovu (KFOR-a). Dosadašnjeg zapovjednika KFOR-a, francuskoga generala Yvesa de Kermabona zamijenit će talijanski general Giuseppe Valotto, objavio je u srijedu glavni stožer KFOR-a u Prištini. Francuska ministrica, navode u sjedištu KFOR-a, nazočit će svečanosti u zapovjedništvu KFOR-a u Prištini, a očekuje se dolazak i drugih političara i vojnih dužnosnika na čelu sa zapovjednikom južnoga krila NATO-a admiralom Harryjem Ulrichom. Prvi put nakon dolaska međunarodnih vojnih snaga predvođenih NATO-om na Kosovo, primopredaji dužnosti zapovjednika KFOR-a prisustvovat će i načelnik glavnog stožera Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Paskaš, najavljeno je u Beogradu.

WASHINGTON

Oko 20 naftnih platformi potonulo je ili pluta u Meksičkom zaljevu nakon prolaska uragana Katrine, objavila je u srijedu obalna straža Louisiane. Gori i jedna bušotina, ali bi se požar trebao sam ugasiti, rečeno je iz istog izvora. Najveću prijetnju stanovništvu sad predstavlja nedostatak čiste vode, budući da su Louisiana i Mississippi prekriveni zelenkastom muljevitim vodom, upozorili su zdravstveni stručnjaci. Čak i naizgled čista voda vjerojatno je zagađena, a na ljetnim vrućinama ubrzo će pokvariti i hrana. "Najveći je problem zagađenje vode kanalizacijom", rekao je profesor epidemiologije iz Baltimorea Glenn Morris. "Vrlo smo zabrinuti zbog mogućnosti pojave kolere, tifusa i dehidrirajućih bolesti kao posljedice ovih uvjeta i stajaće vode", rekao je Mike Leavitt iz ministarstva zdravstva.

NEW YORK

Glavni tajnik UN Kofi Annan u srijedu je pozvao na provedbu ambiciozne reforme Ujedinjenih naroda i ciljeva iz Milenijske deklaracije, ustvrdivši kako je "mnogo toga na kocki". U govoru pred odborom predstavnika 33 zemlje članice, koji je predsjednik Opće skupštine Un Jean Ping zadužio za izradu sadržaja završnog dokumenta summita UN na kojem bi sredinom rujna trebala biti usvojena ta reforma, Annan je članove odbora pozvao da "udvostruče napore" u pronalaženju sporazuma oko pitanja oko kojih još postoji neslaganje. "Uspjeh summita idućeg mjeseca bit će uspjeh za nas, za sve narode koje predstavljate", rekao je. "A neuspjeh bi značio izgubljenu priliku za sve. Mnogo toga je na kocki". Uspjeh summita je neizvjestan, jer među članicama postoje goleme razlike u nekim osjetljivim pitanjima, poput terorizma ili ljudskih prava. Uz to, SAD žele spriječiti da se u završnom dokumentu uopće spomenu ciljevi iz Milenijske deklaracije, na koje su se zemlje svijeta obvezale 2000. i koje je ovaj summit trebao potvrdit. annan te ciljeve žestoko zagovara. "Ti su ciljevi temelj pakta o međusobnoj odgovornosti između razvijenih i zemalja u razvoju", rekao je glavni tajnik.

PARIZ

Veliki požar izbio je u srijedu navečer u samom središtu Pariza, a u njegovom gašenju sudjeluje 80 vatrogasaca, rekli su očevici i vatrogasna služba. Prema prvim informacijama, čini se da je požar izbio u jednoj trgovini u ulici Rivoli, u pariškom 4. arondismanu, nedaleko od Centra Pompidou i Gradske skupštine, iako neki očevici tvrde da je vatrom zahvaćena stambena zgrada. Na poprište iznad kojeg se izvija gusti crni dim, stigla su 22 vatrogasna vozila iz osam vatrogasnih postaja. Ovo je posljednji u nizu požara u kojima je posljednjih dana poginulo 24 ljudi, većinom afričkih imigranata, a zasad nije poznato ima li i ovom prilikom žrtava.

GDANJSK - Nastanak neovisnog sindikalnog pokreta i poljskog sindikata Solidarnost u kolovozu 1980. označio je početak krupnih promjena koje su sljedećeg desetljeća uslijedile u cijelom istočnom bloku i dovele do mirne propasti komunizma i ujedinjenja Europe, istaknuli su u srijedu u Gdanjsku visoki državni dužnosnici i uglednici sudjelujući u raspravi na međunarodnoj konferenciji "Od Solidarnosti do slobode". Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je kazao da će današnji dan zauvijek obilježiti novo poglavlje u povijesti Europe. Povijesni vođa Solidarnosti i bivši poljski predsjednik Lech Walesa u svom je emotivnom obraćanju podsjetio na povijesne događaje poslije drugog svjetskog rata i podizanje blokada među državama te govorio o značenju nastanka Solidarnosti i promjena koje je Solidarnost pokrenula.

WASHINGTON - Guverner Mississippija Haley Barbour izjavio je u utorak da je na područjima te države koja je najviše pogodio uragan Katrina uništeno 90 posto kuća. Uragan Katrina svom je snagom pogodio jug države Mississippi, od Pascagoule do Gulf Porta preko Biloxija, grada na obali s 50.000 stanovnika. Guverner je za televizijsku postaju NBC rekao da je šteta koju je prouzročila Katrina "veća" od štete nakon uragana Camilla koji je to područje pogodio u kolovozu 1969., kada su smrtno stradale 144 osobe. U Mississippiju je u nevremenu poginulo više od 125 osoba, izvijestio je u srijedu tamošnji dnevni list pozivajući se na lokalne dužnosnike.

ZAGREB/DEN HAAG - Vojislav Šešelj izjavio je u srijedu pred Haškim sudom, kao svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću, da dobrovoljci Srpske radikalne stranke, kojoj je na čelu, nisu počinili nijedan ratni zločin u Hrvatskoj, te da su ih časnici JNA uvijek isticali kao primjer discipline. On je odbacio tvrdnju zaštićenog svjedoka C-037 da su pripadnici SRS i lokalni ekstremisti počinili zločine nad hrvatskim civilima u selima Voćin i Balinci u zapadnoj Slavoniji 1991. Kako je nastavio, on je obilazio postrojbe JNA u zapadnoj Slavoniji, ali nije imao nikakvu formalnu nadležnost za vršenje inspekcije. Svoj utjecaj nad vojnicima tumači svojom popularnošću. Istaknuo je da SRS nije imala svoje odrede nego da su njezini dobrovoljci bili u sastavu postrojbi JNA.

ZAGREB - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte sudjelovat će u četvrtak u Bernu na Konferenciji o civilnoj izgradnji mira i ljudskim pravima u jugoistočnoj Europi, koja se održava u organizaciji ministarstva vanjskih poslova Švicarske. Del Ponte će kao gošća konferencije održati uvodni govor, te sudjelovati na okruglom stolu na temu "Tranzicijska pravda: pravda za žrtve" i na plenarnoj raspravi posvećenoj statusu Kosova. Tijekom poslijepodnevne pauze u radu skupa, haška tužiteljica će održati konferenciju za novinare.

ZAGREB/DEN HAAG - Branitelji umirovljenoga generala Armije BiH Sefera Halilovića u srijedu su u završnoj riječi na Haškome sudu (ICTY) odbacili tvrdnje tužiteljstva o odgovornosti optuženoga za ubojstva hrvatskih civila u hercegovačkim selima u dolini Neretve 1993. godine, a izricanje presude očekuje se u studenome. Halilovićevi branitelji Peter Morrissey i Guenael Mettraux svoje su izlaganje u srijedu gradili na tvrdnjama da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati niti zapovjednu odgovornost, niti propuste u postupanju optuženoga.

SARAJEVO - Haški sud i u srijedu nastavlja provjeravati je li bosanski Srbin Dragan Zelenović, kojeg optužnica tereti za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Foči, uhićen u Rusiji jer još nema službene potvrde da je to uhićenje izvršeno, izjavio je u srijedu za Hinu glasnogovornik Ureda Haškog tribunala u Sarajevu Mathias Helmann. Helmann je naglasio da svaki haški optuženik ma gdje god ga se uhitilo, najprije mora izravno biti izručen u Haag, a tek nakon toga Haški tribunal odlučuje hoće li ga preusmjeriti lokalnim sudovima u BiH na suđenje. U državnom sudu BiH u srijedu su objavili kako na tom sudu "nije otvoren predmet o Zelenoviću".

SARAJEVO - Dosadašnji zapovjednik Stožera NATO-a u BiH američki general Steven Schook danas je i službeno predao dužnost američkom generalu Luisu Weberu za kojega je rečeno da je sudjelovao u više mirovnih misija američke vojske, među ostalim u Afganistanu, Iraku, Libanonu, te da je bio i u Pustinjskoj oluji. Na svečanosti primopredaje dužnosti u Sarajevu posebice je isticana vrijednost odluke Narodne skupštine Republike Srpske kojom se ukidaju Ministarstvo obrane i vojske tog entiteta, a njihove ovlasti prenose na državno Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH.

VENECIJA - Ovogodišnji Venecijanski filmski festival, 62. po redu, službeno je otvoren u srijedu navečer u filmskoj palači na Lidu. Ovogodišnji festival prate neviđene mjere osiguranja zbog straha od terorističkog napada, ali to nije omelo zvijezde poput Georgea Clooneya, Gwyneth Paltrow ili Isabelle Huppert da uveličaju ceremoniju. Do 10. rujna publici će se u službenoj konkurenciji prikazati 19 filmova među kojima će najbolji osvojiti Zlatnog lava. Afrika i Latinska Amerika gotovo uopće nisu zastupljene u konkurenciji dok Europu predstavlja 12 filmova. SAD ima pet, a Aziju zastupaju dva filma. Predsjednik žirija je talijanski scenograf Dante Ferretti (dobitnik Oscara za Scorsesejeva "Avijatičara"). Počasnog Zlatnog lava dobit će japanski redatelj Hayao Miyazaki, veliki majstor animiranog filma, te talijanska glumica Stefania Sandrelli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙