FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

SALZBURG - Hrvatski premijer Ivo Sanader odbio je prijedlog o osnutku zajedničke organizacije slobodne trgovine između zemalja jugoistočne Europe, o čemu je bilo riječi na sastanku premijera te regije, održanom u srijedu u Salzburgu. Bilo je prijedloga da zemlje jugoistoka Europe osnuju jednu novu zajedničku organizaciju, ali se s tim nisam složio jer postoji Srednjoeuropska zona slobodne trgovine CEFTA, te sam predložio da liberaliziramo uvjete za slobodnu trgovinu i da jedini uvjet za ulazak u CEFTU bude institucionalizirani odnos neke države s EU-om, izjavio je premijer Sanader hrvatskim novinarima u Salzburgu. Vrlo je važno riješiti probleme oko slobodne trgovine nakon potpisivanja bilateralnih sporazuma zemalja u regiji, rekao je Sanader i spomenuo negativna iskustva s BiH, koja je povukla jednostrane poteze suprotne Sporazumu o slobodnoj trgovini između Hrvatske i BiH.

SALZBURG - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu u Salzburgu, nakon sastanka s premijerima država jugoistočne Europe, da očekuje "pozitivne ocjene provedbe akcijskog plana i početak pregovora Hrvatske i EU". "Tu imamo snažnu potporu Austrije i očekujemo neke odluke u rujnu", rekao je Sanader hrvatskim novinarima. Sljedeći sastanak Vijeća ministara EU održava se u rujnu u Walesu. Austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel izjavio je novinarima da će Austrija nedvojbeno dati punu potporu početku pregovora Hrvatske i EU, dodajući također kako se prvi pomaci mogu očekivati već u rujnu. Također je rekao da se akcijski plan hrvatske Vlade provodi kako se i očekivalo, da "ne bi smjelo biti prepreka početku pregovora", te da je sve više zemalja koje podupiru Hrvatsku.

SALZBURG - Sastanak premijera Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Rumunjske, održan u srijedu u Salzburgu, bio je prigoda da se razmotre ključna pitanja - od jačanja gospodarske suradnje do omogućavanja većih stranih ulaganja te razmjene mišljenja o europskim perspektivama zemalja u regiji, istaknuto je na konferenciji za novinstvo. Posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek pozvao je države da poboljšaju uvjete za strana ulaganja te da 29 bilateralnih sporazuma zamijene jedinstvenim sporazumom o slobodnoj trgovini za cijelu regiju po uzoru na CEFTU. Premijeri Hrvatske Ivo Sanader, Makedonije Vlado Bučkovski, Rumunjske Salin Popescu-Tariceanu, Crne Gore Milo Đukanović i Srbije Vojislav Koštunica razgovarali su i o politici zapošljavanja i uvođenju europskih standarda u regiji.

BEČ - Austrija tijekom predsjedanja Europskom unijom, u prvom polugodištu sljedeće godine, želi približiti balkanske zemlje, posebice Hrvatsku, toj organizaciji. "Vrlo ozbiljno razmišljamo o sazivanju međunarodne konferencije o Balkanu, kakve se su održale 2000. u Zagrebu i 2003. u Solunu", rekao je u srijedu, u intervjuu za France Presse, novi državni tajnik u austrijskome Ministarstvu vanjskih poslova Hans Winkler. Zbog povijesnih i zemljopisnih razloga, "Balkan će nam biti među prioritetima", rekao je Winkler. Pohvalio je napredak Hrvatske u provedbi potrebnih reformi, spominjući izjavu austrijske ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik koja je u Salzburgu dan prije rekla kako je Hrvatska dio Europe te da je njezino približavanje EU-u model za susjedne zemlje.

PODGORICA - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović najavio je da će, nakon potpisivanja Memoranduma o naknadi štete za stočni fond u Konavlima, Crna Gora nadoknaditi štetu i dubrovačkoj Zračnoj luci i time, kako je rekao, između Crne Gore i Hrvatske više neće biti otvorenih pitanja. Vujanović je za Radio Crne Gore izjavio kako odluka Crne Gore da Hrvatskoj nadoknadi dio štete koju su njezini građani, u odorama bivše JNA, učinili tijekom rata na dubrovačkom bojištu znači dobru investiciju za budućnost. Istaknuo je da su ti postupci Crne Gore u službi sporazumijevanja i dobrosusjedskih odnosa između Crne Gore i Hrvatske te da ne prejudiciraju plaćanje ratne štete Hrvatskoj. Ratna šteta je stvar međunarodnih institucija i Crna Gora će prema tom pitanju imati onakvo stajalište kako one odrede, rekao je Vujanović.

BRUXELLES - U sjedištu NATO-a u Bruxellesu sve su jače nade da bi se bivši predsjednik bosanskih Srba Radovan Karadžić mogao uskoro predati Haškom sudu (ICTY) i time prekinuti desetljeće neugodnosti za Sjevernoatlantski savez čije bi ga snage trebale uhititi. Izvor iz NATO-a kazao je za Reuters da bi se Karadžić zbog financijskog pritiska na svoje zaštitnike, političkog pritiska na vlasti bosanskih Srba i psihološkog pritiska na svoju obitelj napokon mogao naći pred licem pravde. "U NATO-u vlada stanovit optimizam da bi se on mogao predati u tjednima koji dolaze. Ponestaje mu novca", rekao je izvor, naglašavajući da nema izravan pristup obavještajnim podacima. Postaje mu vrlo teško plaćati mrežu koja ga podupire, tjelesne čuvare, a nije uspio osigurati nove izvore financiranja, dodao je. Zbog toga se Karadžić teže kreće i moglo bi ga se lakše locirati.

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić pozvao je predsjedatelja Vijeća ministara BiH Adnana Terzića da odgodi potpisivanje sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima BiH i Hrvatske smatrajući ga nelegitimnim i štetnim, priopćio je njegov ured. Sporazum ne uključuje pitanje statusa i povrata imovine protjeranim Srbima iz Hrvatske koji danas žive u RS-u, a posebno je pitanje pravna zaštita za imovinu zamijenjenu u legalnom procesu, drži Čavić i dodaje da potpisivanje sporazuma sa sadržajem koji će proizvesti štetne posljedice za RS i njezine građane na dan obilježavanja 'Oluje', kojom je, kako smatra, realizirano etničko čišćenje oko 500 tisuća Srba iz Hrvatske uz počinjene ratne zločine, znači uvredu za cijeli srpski narod.

BEOGRAD - Operacije Bljesak i Oluja bile su "zločin etničkog čišćenja" i nema "nikakvih ljudskih ni državnih razloga za proslavu tog zločina", stoji u priopćenju Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića, poslanom medijima u četvrtak. U akcijama u kojima je više od 300.000 Srba protjerano iz Hrvatske, a tisuće ubijeno i ranjeno, najmanje što smo od 'proeuropske Hrvatske' očekivali jest isprika žrtvama i poziv prognanim Srbima da se vrate uz maksimalna jamstva poštovanja imovinskih, građanskih i nacionalnih prava i sloboda, ističe se u priopćenju. Koliko je neshvatljivo slavlje, licemjerne su i osude zločina sudionika u etničkom čišćenju, što se ponajprije odnosi na Srpsku radikalnu stranku, čelnike Miloševićeva režima i tadašnje čelnike krajiških Srba, koji su, odbivši međunarodni plan Z-4, otvorili vrata Bljesku i Oluji, dodaje se u priopćenju.

BEOGRAD - U Beogradu će se četvrtak obilježiti 10. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluje, a Odbor za obilježavanje najavio je prosvjednu šetnju do hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, gdje će dužnosnicima veleposlanstva predati popis 2669 nestalih osoba. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle služit će u podne parastos za poginule, a nakon toga na Trgu Nikole Pašića u Beogradu bit će pročitana rezolucija kojom se "najoštrije osuđuje genocid učinjen nad srpskim narodom iz Krajine i Hrvatske". U Centru za kulturnu dekontaminaciju bit će prikazana i dva dokumentarna filma, "Oluja nad Krajinom", zagrebačke produkcije "Factum", i "Povratak", snimljen godine 2002. u suradnji beogradske nevladine udruge Grupe 484 i nevladinih udruga iz Hrvatske.

TEHERAN - Iran nastavlja proizvodnju atomskoga goriva početkom idućega tjedna, rekao je glavni iranski pregovarač Hasan Rohani i tako opovrgnuo najave da će se to dogoditi već u srijedu. "Nadamo se da ćemo nastaviti proizvodnju početkom idućega tjedna, kada pripreme budu završene", rekao je Rohani na državnoj televiziji. Pripreme se odnose na potrebu da se, prije nastavka sporne proizvodnje, postavi UN-ova oprema za nadzor. Time je Iran ipak prihvatio preporuku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja ga je pozvala da odgodi spornu nuklearnu aktivnost dok se ne postavi oprema za nadzor. EU je oštro upozorila Iran da obnova nuklearnih procesa znači prekid dvogodišnjih pregovora o iranskome nuklearnom programu, čime Iran riskira prijavu Vijeću sigurnosti UN-a i eventualno nametanje međunarodnih sankcija.

NOUAKCHOTT - Oružane snage Mauritanije izvele su u srijedu državni udar i objavile da su uspostavile vojno vijeće koje će vladati zemljom i stati na kraj "totalitarnom režimu" predsjednika Maaouya Ould Sid'Ahmed Taye, objavila je državna novinska agencija, a prenosi Reuters. U priopćenju koje potpisuje tzv. Vojno vijeće za pravdu i demokraciju navodi se da će vijeće Islamskom Republikom vladati dvije godine. Kako javlja France presse, vojnici, većinom pripadnici predsjedničke garde, preuzeli su nadzor nad glavnim stožerom, nacionalnim radijem i televizijom. Predsjednik Taya, koji zemljom vlada već dvadeset godina, otputovao je u ponedjeljak u Rijad na pogreb saudijskog kralja Fahda, no u domovinu se još nije vratio i nije poznato gdje se nalazi.

KARTUM - Sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir pozvao je u srijedu na prekid nasilja nakon smrti sudanskog potpredsjednika i bivšeg pobunjeničkog vođe Johna Garanga i naložio da se uvedu posebne sigurnosne mjere za zaštitu života i imovine građana. Prema posljednjim podacima Međunarodnog odbora Crvenog križa, u nasilju u glavnom gradu Kartumu koje je izbilo u ponedjeljak poginulo je najmanje 84 ljudi, a 300 je ozlijeđeno. John Garang (60) i još 13 osoba poginulo je kada se u subotu srušio helikopter kojim su iz Ugande putovali za Sudan, a predsjednik Ugande Yoweri Museveni objavio je u ponedjeljak da je osnovano posebno povjerenstvo koje bi trebalo ispitati okolnosti helikopterske nesreće. Garang je bio vođa pobunjenika u južnom Sudanu, koji su se protiv vlade u Kartumu borili 21 godinu, dok u siječnju nije potpisan mirovni sporazum.

(Hina) xmkuz ygkat

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙