FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 6. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 6. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON/CHICAGO

Nekoliko stotina američkih Hrvata okupilo se u petak u Chicagu kako bi iskazali potporu odbjeglom haškom optuženiku Anti Gotovini i obilježili 10. obljetnicu

oslobodilačke operacije Oluja. Prema procjenama organizatora, organizacije američkih Hrvata Hrvatsko-američka udruga (CAA), na skupu je bilo oko 200 sudionika.

"Ovo je bio prosvjed protiv optužnice Haškog suda protiv generala Gotovine", rekla je u telefonskom razgovoru za Hinu Jackie Prkić, predsjednica chicaškog ogranka CAA-a i inicijator i glavni organizator okupljanja.

Ona je kazala kako je obraćajući se okupljenima zatražila da "Haški sud odbaci optužnicu protiv Gotovine" kojega glavna tužiteljica Carla del Ponte po zapovjednoj odgovornosti tereti za zločine počinjene u operaciji Oluja te da del Ponte ne kriminalizira operaciju Oluja.

Prkić je kazala kako "Gotovina nije zločinac nego heroj" jer je operacija Oluja kojom je zapovijedao oslobodila dobar dio Hrvatske, spasila Bihać od sudbine

Srebrenice i pridonijela okončanju rata u BiH i postizanju Daytonskog

sporazuma.

Skup u Chicagu označava samo djelomični uspjeh organizatora koji su u Sjedinjenim Državama pozvali na organiziranje prosvjeda i u Washingtonu, New Yorku, Los Angelesu i Clevelandu.

Ispred stožera UN-a u New Yorku, gdje je skup trebao biti održan, nije se pojavio nitko, doznaje Hina od novinara lista za američke Hrvate Croatian Chronicle koji izlazi u tom gradu.

Ništa se nije dogodilo ni ispred hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, gdje je CAA prvotno pozvao na okupljanje. Skupovi su trebali biti i ispred hrvatskih konzulata u drugim američkim gradovima ukazujući da bi prosvjedi bili upereni i protiv hrvatske Vlade koja drži da Gotovina treba ići u Den Haag i radi na njegovom lociranju.

Skupovi su bili najavljeni i u Kanadi, Australiji i Njemačkoj.

Organizatori su pokrenuli i internet stranicu www.freegeneralgotovina.com na kojoj se prikupljaju potpisi za peticiju za odbacivanje optužnice protiv Gotovine.

HIROŠIMA

Više od 55.000 ljudi iz cijelog svijeta okupilo se u subotu u Hirošimi kako bi minutom šutnje obilježili 60. obljetnicu bacanja atomske bombe i odali počast žrtvama tog tragičnog događaja bacanjem cvijeća u vodu te obnovili pozive za uništenjem nuklearanog oružja.

Pod jakim suncem preživjelih, članova obitelji žrtava te brojni drugi okupili su se u Memorijalnom parku Mir u blizini mjesta gdje je pala atomska bomba 6. kolovoza 1945. godine ujutro odnijevši tisuće života i sravnavši grad sa zemljom.

U 8,15 sati po lokalnom vremenu - kada je američki ratni zrakoplov B-29 s imenom Enola Gay bacio bombu - okupljeni u memorijalnom parku su minutom šutnje odali počast onima koji su tada poginuli, a u zrak je pušteno tisuću bijelih golubova.

Zvona crkava i hramova oglasila su se, a prolaznici i automobili na cestama zaustavili su se u znak sjećanja na poginule.

Među dužnosnicima koji su nazočili obilježavanju 60. obljetnice bio je i japanski premijer Junichiro Koizumi koji je ponovio volju Japana da "ostane miroljubiva zemlja bez nuklearnog oružja".

BEČ

Pokolj koji su izazvale nuklearne bombe u Hirošimi i Nagasakiju prije 60 godina ukazuje na nužnost uništenja nuklearnog oružja kako bi čovječanstvo opstalo, izjavio je u petak šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei.

Govoreći u Beču na obljetnici tih događaja, ElBaradei je istaknuo da svijet ne smije zaboraviti razornu moć nuklearnog oružja.

"Bombardiranje Hirošime i Nagasakija trajan je podsjetnik zašto je potrebno spriječiti daljnju uporabu i širenja tog oružja te zašto je nuklearno razoružanje od odlučujuće važnosti za opstanak čovječanstva i planeta Zemlje", rekao je ElBaradei.

"Ono što smo naučili iz uništenja Hirošime i Nagasakija ne smijemo nikada smetnuti s uma", dodao je šef IAEA-e koja je zadužena za provedbu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, globalnog pakta protiv širenja atomskog naoružanja.

WASHINGTON

Američko povjerenstvo za trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) zaledilo je račune Hrvatice Sonje Antičević sumnjajući da je zaradila na trgovini dionicama tvrtke Reebok dobivši informacije od upućenih osoba, javili su u petak američki mediji.

SEC vjeruje da je u toj trgovini Antičević zaradila 2 milijuna dolara, stoji u vijesti na web stranici lista "USA Today".

Povjerenstvo je reagiralo nakon što je Antičević navodno pokušala prebaciti novac sa svog računa burzovnog posrednika na račun u inozemstvu, navodi "USA Today" regionalnog direktora SEC-a u New Yorku Davida Rosenfelda.

Antičević je, prema Rosenfeldu, kupila prava na kupovinu Reebokovih dionica u vrijednosti od 130.000 dolara prema stalnim cijenama. Kada je vrijednost Reebokovih dionica skočila, nakon što je u srijedu objavljeno da ovog američkog proizvođača sportske opreme kupuje njemačka tvrtka Adidas-Solomon, Antičević je iskoristila pravo na kupovinu i kupila Reebokove dionice po ranijoj nižoj cijeni. Potom ih je preprodala po novoj višoj cijeni i zaradila 2 milijuna dolara.

Nije poznato gdje se Antičević trenutačno nalazi, ni da li ima odvjetnika sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, dodaje "USA Today", koji je u četvrtak prvi javio o sumnjivoj trgovini.

OTTAWA

Kanada je u petak pozvala novog iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji će u subotu položiti prisegu pred parlamentom, da "raskine s prošlošću" ako želi "poboljšati" diplomatske odnose između dvije zemlje, zategnute zbog slučaja Kazemi.

"Neće moći doći do poboljšanja naših bilateralnih odnosa ako novi predsjednik Ahmadinedžad ne promijeni značajno svoje stajalište što se tiče prava čovjeka i ne-širenja nuklearnog oružja", navodi se u priopćenju kanadskog ministra vanjskih poslova Pierrea Pettigrewa. On je dodao da se "nada buđenju razdoblja promjene u Iranu".

U svibnju je Kanada odlučila zategnuti odnose s Teheranom dok god iranske vlasti ne odluče slučaj smrti iransko-kanadske novinare Zahre Kazemi riješavati "na ozbiljan i vjerodostojan način".

Zahra Kazemi, koja je uhićena u lipnju 2003. godine kada je snimala fotografije zatvora u Teheranu, preminula je nekoliko dana kasnije, službeno od izljeva krvi u mozak nakon udarca zadobivenog u pritvoru.

Kanada također od Irana traži da "nastavi pregovore" kako bi se konačno riješilo pitanje njenih nuklearnih postrojenja.

PRIŠTINA

Kosovo je od tranzitnog područja trgovine ljudima postalo mjesto odakle ona kreće, ocijenjeno je u petak prigodom predstavljanja akcijskog plana kosovske vlade za borbu protiv trgovine ljudima.

Habit Hajredini, dužnosnik iz kabineta premijera koji se bavi tim problemom, rekao je da je plan izrađen na temelju istraživanja u koja su bile uključene međunarodne i kosovske nevladine organizacije.

Prema tim istraživanjima, po okončanju rata 1999. godine, Kosovo je pretvoreno u zemlju tranzita žrtava, a posljednjih godina uočeno je da su u trgovinu uključene i žrtve s Kosova.

"Plan predviđa značajne novosti u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima, kako u fazi spriječavanja tako i u kaznenom gonjenju. Mi smo u prvoj fazi ostvarivanja ovog plana. Započeli smo konkretne djelatnosti na podizanju svijesti, obučavanju javnih službenika, nevladinih organizacija i policije", dodao je on.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su u petak objavile da podržavaju prijedloge EU-a kojima je cilj

spriječavanje Irana da koristi program za nuklearnu energiju za razvoj oružja te poziva službeni Teheran da prihvati prijedloge Unije.

"SAD podržavaju europsku trojku (Velika Britanija, Njemačka, Francuska) i prijedloge da se pronađe diplomatsko rješenje te traži od Irana okončanje programa za proizvodnju nuklearnog oružja", kazao je glasnogovornik State Departmenta Steven Pike. "Potičemo Iran da pozitivno razmotri prijedlog EU-a", kazao je on.

LONDON

Vjerski vođe jedne londonske džamije pisali su policiji još 2003. godine kako bi je upozorili na sumnjivo ponašanje muškarca, koji je nedavno osumnjičen za neuspjele bombaške napade u britanskoj prijestolnici 21. srpnja, saznaje se u petak.

Hamdi Issac, odnosno Osman Hussein, uhićen 29. srpnja u Rimu, i njegovi prijatelji "potiču zajednicu na vjersku i rasnu mržnju", pisalo je tada u pismu Toaha Kureshija, vjerskog vođe iz džamije u Stockwellu.

To je pismo informiralo policiju i o ekstremističkoj literaturi koja se dijeli u džamiji.

HOUSTON

Posada američkog svemirskog broda Discovery počela se u petak pripremati za napuštanje međunarodne svemirske postaje nakon što je NASA zaključila da je letjelica sigurna za povratak na Zemlju.

Astronauti su završili utovar tri tone smeća, nevažne opreme iz postaje i odjeće među kojom su i svemirska odijela koja su tijekom šetnje svemirom nosili astronauti Steve Robinson i Soichi Noguchi.

Odvajanje shuttla predviđeno je za subotu ujutro, a slijetanje na Floridu u ponedjeljak.

OTTAWA

Kanada je u petak objavila da će sastaviti listu potencijalno opasnih putnika u zrakoplovima u sklopu revizije sustava sigurnosti u zračnim i pomorskim lukama, željeznici i javnom prijevozu nakon prošlomjesečnih terorističkih napada u Londonu.

Ministar prometa Jean Lapierre rekao je da će se na listi naći pojedinci koji predstavljaju izravnu prijetnju sigurnosti zračnog prometa.

Dodao je da će pregled putnika u zračnim lukama biti nadograđen uzimanjem otisaka prstiju i drugim biometričkim metodama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙