FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat.
ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

WASHINGTON - Najmanje 80 osoba vjerojatno je izgubilo život u okrugu Harrison u Mississippiju, jednom od najteže pogođenih područja u uraganu u ponedjeljak, izjavio je u utorak guverner te države Haley Barbour na tv postaji NBC naglasivši da su to još nepotvrđene informacije. Zasad vlasti još nisu potvrdile smrt 54 osobe od čega 30 u Biloxiju, drugom gradu okruga nakon Gulfporta, koje su stradale kad se njihova zgrada urušila.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u utorak u Bruxellesu očekivanje da će EU vrlo brzo donijeti odluku o početku pristupnih pregovora s Hrvatskom, ističući kako Zagreb ulaže velike napore da dokaže kako u potpunosti surađuje s Haškim sudom (ICTY). "Nadamo se da će EU uskoro donijeti odluku kako bismo mogli započeti pregovarački proces", prenosi AFP izjavu Grabar-Kitarović pred članovima Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

ZAGREB/DEN HAAG - Žalbeno vijeće Haškog suda pod predsjedanjem sutkinje Ines Monice Weinberg de Roce u utorak je u Den Haagu umirovljenom admiralu JRM-a Miodragu Jokiću potvrdilo prvostupanjsku presudu na sedam godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika u prosincu 1991. Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) Jokića je 18. ožujka 2004. godine osudilo na jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam godina, nakon što je Jokić na temelju nagodbe s tužiteljstvom u kolovozu 2003. priznao krivnju za zločine počinjene napadom na Dubrovnik kao kršenje ratnog prava i običaja.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša podržao je u utorak početak pregovora Europske unije s Hrvatskom na regionalnom sastanku predsjednika vlada Austrije, Slovenije, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske u Budimpešti, kojemu je prisustvovao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Baroso. Na sastanku je bilo riječi o problematici blokade proračunskog dokumenta EU-a za srednjeročno razdoblje 2007-2012, ali i o početku pregovora s Turskom i Hrvatskom o čemu će europski ministri razgovarati na svom sastanku u Velikoj Britaniji ovog tjedna.

DEN HAAG/ZAGREB - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) u utorak je zatražilo 20, 18 i 15 godina zatvora u završnoj riječi na suđenju bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) - Fatmiru Limaju, Haradinu Bali i Isaku Musliu - tvrdeći kako im je uspjelo dokazati krivnju za zločine nad Srbima i Albancima. Tužitelj Andrew Caley je kazao kako je "izvan razumne sumnje dokazano da su u zatočeničkom logoru OVK Lapušnik, na istoku Kosova, od svibnja do kraja srpnja 1998. počinjeni zločini za koje su odgovorni Limaj, kao zapovjednik OVK u regiji, te zapovjednik logora Musliu i stražar Bala".

DEN HAAG/ZAGREB - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) u utorak je u završnoj riječi na suđenju umirovljenom generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine nad hrvatskim civilima u dolini Neretve 1993. godine, zatražilo kaznu od 10 godina zatvora. Halilović (53), u vrijeme zločina zamjenik zapovjednika glavnog stožera Armije BiH Rasima Delića, optužen je zbog ubojstva 27 hrvatskih civila u selu Grabovica i 29 hrvatskih civila u selu Uzdol od 8.-16. rujna 1993., koja su počinile snage Armije BiH pod njegovim zapovjedništvom.

PRIŠTINA - Posmrtni ostaci 16-ero Albanaca čija su tijela pronađena u masovnoj grobnici u Batajnici kod Beograda pokopana su u utorak u Đakovici, a istoga dana u Lipljanu pokopana su dvojica srpskih mladića ubijenih u napadu u subotu na Kosovu. Pokopu posmrtnih ostataka Albanaca, organiziranom na Međunarodni dan nestalih osoba, nazočili su civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen, zamjenik kosovskog premijera Adem Saljihaj i više tisuća Albanaca.

SARAJEVO - Državni institut za nestale osobe BiH kojim se ujedinjuju dosadašnje entitetske komisije za traženje nestalih Federacije BiH i Republike Srpske, te Odjel za nestale Brčko - Distrikta osnovan je u utorak, na Međunarodni dan nestalih, u Sarajevu. Sporazum o utemeljenju Državnog instituta za nestale BiH potpisali su voditeljica Misije Međunarodne komisije za nestale osobe Ketrin Bomberger i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo.

ZAGREB - Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević primio je u utorak u nastupni posjet novoimenovanog te ujedno prvog rezidentnog veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Shmuela Meiroma koji je tom prilikom državnom tajniku Biščeviću predao kopije vjerodajnica.

ZAGREB - Čelnik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u utorak je kao svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom zanijekao navode optužnica da su srpske snage u Hrvatskoj, pod kontrolom Miloševićeve vlasti, protjerivale Hrvate. "Prisilnog uklanjanja stanovništva u Republici Srpskoj Krajini (RSK) uopće nije bilo, ali je došlo do nekog spontanog premještanja i bilo je incidenata", rekao je Šešelj.

BERLIN - U nekoliko sjevernonjemačkih gradova u utorak su održani prosvjedi protiv nasilnog protjerivanja stranaca na kojima je sudjelovalo nekoliko tisuća ljudi. Na prosvjedima u organizaciji Njemačkog izbjegličkog vijeća, Antirasističke inicijative te Europskog građanskog foruma nekoliko tisuća prosvjednika u Rostocku, Greifswaldu i Schwerinu je ukazalo na nedopustivu praksu protjerivanja ratnih izbjeglica i osoba kojima je odbijen zahtjev za pružanjem političkog azila u krajeve u kojima još vlada ratno stanje.

ZAGREB - Predsjednik Europske komisije Manuel Barroso susreo se u utorak u Budimpešti s čelnicima zemalja Višegradske skupine radi neformalnih razgovora o proračunu Europske unije za razdoblje od 2007. do 2013. i stanju u Bjelorusiji, izvješćuju agencije. Čelnici četiri države Višegradske skupine - Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke, na susretu u Budimpešti raspravljali su i o pitanju daljnjeg širenja Europske unije, prenio je BBC prema izvješćima slovačkih medija.

TEL AVIV - Bivši izraelski ministar financija Benjamin Netanyahu objavio je u utorak svoju kandidaturu za dužnost predsjednika vladajuće stranke Likud umjesto premijera Ariela Sharona, uključujući se tako u utrku za vlast uoči sljedećih parlamentarnih izbora. "Danas najavljujem kandidaturu za upravljanje pokretom Likud kako bih ga doveo do pobjede na sljedećim izborima i formiranja nove vlade u duhu stranke", izjavio je Netanyahu na tiskovnoj konferenciji u Tel Avivu.

BAGDAD - U zapadnom Iraku u utorak su rano ujutro izbili žestoki sukobi između provladinih i antivladinih plemena, u kojima je poginulo najmanje 35 osoba, objavili su bolnički izvori. Ishod sukoba mogao bi se odraziti na prodiranje stranih ekstremista u Irak, budući da oni velikim dijelom prelaze preko granice upravo u tom pograničnom području na zapadu. To pogranično područje osim toga važi kao jedno od utočišta operativaca Al Qaide.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙