FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vinkovcima sutra obilježavanje Međunarodnog dana nestalih

ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Međunarodni dan nestalih osoba, 30.kolovoza, u Hrvatskoj će sutra biti obilježen prigodnim skupom uVinkovcima kojeg upriličuju Savez udruga obitelji zatočenih i nestalihhrvatskih branitelja i Udruga "Hrvatska majka" iz Vinkovaca.
ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Međunarodni dan nestalih osoba, 30. kolovoza, u Hrvatskoj će sutra biti obilježen prigodnim skupom u Vinkovcima kojeg upriličuju Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruga "Hrvatska majka" iz Vinkovaca.

Skupom žele upozoriti na osnovno pravo čovjeka da zna istinu o svojim najmilijima, ističu u priopćenju organizatori.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba započet će polaganjem vijenaca podno središnjeg križa na Gradskom groblju u Vinkovcima i misom u crkvi, a nakon toga uslijedit će prigodni program.

U ime obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja skupu će se obratiti predsjednik Ivan Pšenica i drugi članovi te iznijeti probleme s kojima se obitelji susreću. Javnim apelom ukazat će na težinu tog velikog humanitarnog pitanja.

Na skupu će biti riječi i o najnovijim saznanjima o masovnim grobnicama o čemu će govoriti pomoćnik ministrice u Upravi za nestale Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti pukovnik Ivan Grujić.

Organizatori očekuju brojne članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila, ali i visoke državne dužnosnike, među kojima i potpredsjednicu Vlade i ministricu branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranku Kosor te predstavnike Vukovarsko- srijemske županije i Grada Vinkovaca te drugih domaćih i međunarodnih institucija. Dolazak je najavila i predsjednica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić.

Po podacima Uprave za nestale Hrvatska još uvijek traži 1149 branitelja i civila.

U Hrvatskoj je dosada pronađeno 150 masovnih grobnica te više od 1200 pojedinačnih grobišta. U njima je pronađeno gotovo 4000 žrtava.

Najviše žrtava pronađeno je na vukovarskom Novom groblju - 836.

Najveća dosad pronađena "klasična masovna grobnica" u kojoj su pokopani ubijeni ranjenici i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice je Ovčara u kojoj je bilo 200 žrtava.

Međunarodni dan nestalih osoba lani je bio obilježen u Petrinji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙