FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka donirala 150 tisuća eura za potragu za nestalima u bivšoj Jugoslaviji

SARAJEVO,15. kolovoza(Hina) - Njemačka vlada donirala je 150 tisućaeura kako bi se ubrzao procest traganja za nestalima tijekom sukoba napodručju bivše Jugoslavije, priopćilo je u ponedjeljak Međunarodnopovjerenstvo za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu. U priopćenju se pojašnjava kako će ICMP ovu donaciju iskoristiti za prikupljanje i profiliranje DNK uzoraka iz pronađenih posmrtnih ostatakai njihovu usporedbu s uzorcima DNK preživjelih srodnika nestalihosoba.
SARAJEVO,15. kolovoza(Hina) - Njemačka vlada donirala je 150 tisuća eura kako bi se ubrzao procest traganja za nestalima tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije, priopćilo je u ponedjeljak Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu.

U priopćenju se pojašnjava kako će ICMP ovu donaciju iskoristiti za prikupljanje i profiliranje DNK uzoraka iz pronađenih posmrtnih ostataka i njihovu usporedbu s uzorcima DNK preživjelih srodnika nestalih osoba.

Postupak identifikacije usporedbom DNK uzoraka smatra se jedinim pouzdanim načinom utvrđivanja identiteta ubijenih osoba čija tijela se pronalaze tijekom ekshumacija masovnih grobnica.

ICMP je od početka ovog procesa u studenom 2001. godine utvrdio podudarnost DNK uzoraka u više od osam tisuća slučajeva od čega se šest tisuća odnosi na osobe nestale na području Bosne i Hercegovine.

Uz Njemačku koja aktivnosti ICMP-ja podupire već četiri godine, među donatorima koji osiguravaju rad ove organizacije su i Sjedinjene Države, Nizozemska, Velika Britanija, Švicarska, Danska, Norveška, Island, Švedska, Finska, Grčka, Sveta Stolica te Europska unija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙