FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Institut za nestale osobe BiH umjesto entitetskih povjerenstava

SARAJEVO,5. kolovoza(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovineodobrilo je u petak uspostavu Instituta za nestale osobe (INO) koji ćezamijeniti postojeća entitetska povjerenstva zadužena za rješavanjetog problema, priopćilo je u Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe(ICMP) sa sjedištem u Sarajevu.
SARAJEVO,5. kolovoza(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo je u petak uspostavu Instituta za nestale osobe (INO) koji će zamijeniti postojeća entitetska povjerenstva zadužena za rješavanje tog problema, priopćilo je u Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu.

ICMP je prvobitni utemeljitelj Instituta za nestale osobe koji je nastao 2000. godine, a nakon odluke Vijeća ministara ta ustanova postaje bosanskohercegovačkom državnom instuticijom.

Voditeljica misije ICMP-ja Kathryne Bomberger ocijenila je da je ovo jedan od najznačajnijih koraka u rješavanju problema nestalih tijekom proteklog rata na području bivše Jugoslavije.

Ona je istaknula da će temljena zadaća INO biti uspostava središnjeg popisa nestalih osoba čime će se eliminirati štetne političke manipulacije brojem ratnih žrtava.

Institut za nestale osobe na razini BiH zamijenit će Ured za nestale osobe Republike Srpske i Povjerenstvo za nestale osobe Federacije BiH.

To tijelo imat će savjetodavni odbor kojega će činiti članovi obitelji nestalih osoba te upravni odbor u kojemu će biti ugledne osobe iz vlasti i društvenih struktura.

Institut za nestale osobe imat će mandat organizirati cjelokupni proces traganja.

Potpisivanje sporazuma kojim Vijeće ministara preuzima ulogu utemeljitelja INO zajedno s ICMP-jem najavljeno je za 30. kolovoza u Sarajevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙