FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

URSH Vladi predložio mjere za ublažavanje rasta troškova života

ZAGREB, 25. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Udruge radničkihsindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst uputio je Vladi prijedlog hitnihmjera za ublažavanje rasta troškova života koji će, prema predviđanjutog sindikata početkom jeseni porasti za oko 420 kuna.
ZAGREB, 25. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst uputio je Vladi prijedlog hitnih mjera za ublažavanje rasta troškova života koji će, prema predviđanju tog sindikata početkom jeseni porasti za oko 420 kuna.

Poskupljenja nafte i naftnih derivata, te najavljena poskupljenja ostalih energenata neizbježno će dovesti do novih poskupljenja brojnih roba i usluga te početkom jeseni za šest do osam posto uzrokovati pad ionako niskog životnog standarda, ustvrdio je Boris Kunst na današnjoj konferenciji za novinare.

URSH stoga predlaže Vladi izdvajanje trošarina na gorivo i naknada za ceste i autoceste iz osnovice za plaćanje PDV-a, što bi za desetak posto snizilo maloprodajnu cijenu motornih goriva. Tom mjerom Vlada bi se mjesečno morala odreći oko 15 posto proračunskih prihoda ili 38 milijuna kuna, a ta razlika bi se mogla pronaći kroz racionalizaciju državnih poduzeća i potrošnje državnog aparata, rekao je Kunst.

Vladi se predlaže i korigiranje cijene struje smanjenjem stope za obračun PDV-a sa sadašnjih 22 posto na deset posto te povećanje najniže mjesečne plaće, odnosno najniže osnovice za plaćanje doprinosa i to tako da Vlada utvrdi visinu najniže mjesečne plaće u iznosu 40 posto od prosječne plaće, umjesto dosadašnjih 35 posto. Time bi najniža mjesečna plaća, rekao je Kunst, sa sadašnjih 2.080,75 kuna porasla na 2.376,70 kuna.

URSH od Vlade traži i hitno restrukturiranje i racionalizaciju javnih poduzeća u vlasništvu države, a od jedinica lokalne uprave i samouprave restrukturiranje i racionalizaciju trgovačkih društava u njihovu vlasništvu, jer ne mogu građani plaćati neracionalnost njihovog poslovanja, rekao je Kunst.

U pismu koje je URSH uputio premijeru Sanaderu oštro osuđuje "praksu Vlade da odluku o povećanju troškova života donosi bez prethodne rasprave među socijalnim partnerima" te traži da ubuduće ta pitanja najprije raspravi sa socijalnim partnerima.

Kunst je rekao da će početkom jeseni pozvati radnike na mobilnost da se suprotstave politici Vlade koja, ocijenio je "više pogoduje određenoj oligarhiji nego što cijeni rad i radnika"..

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙