FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS od Vlade traži da zaustavi daljnji rast cijena nafte

ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)traže od Vlade da zaustavi daljnji rast cijena nafte, u dogovoru sInom ili smanjenjem trošarina, naknada za ceste i autoceste,upozoravajući da će rast cijena nafte za posljedicu imati cjenovniudar na standard hrvatskih građana.
ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) traže od Vlade da zaustavi daljnji rast cijena nafte, u dogovoru s Inom ili smanjenjem trošarina, naknada za ceste i autoceste, upozoravajući da će rast cijena nafte za posljedicu imati cjenovni udar na standard hrvatskih građana.

"Vlada mora reagirati kako bi građane zaštitila od cjenovnog udara i daljnjeg pada njihovog ionako niskog standarda", ističe NHS u današnjem priopćenju, izražavajući nadu da Vlada već ima pripremljen plan za zaustavljanje cjenovnog udara.

"U ovim je trenucima u Vladinim rukama mehanizam zaustavljanja, odnosno amortizacije cjenovnog udara i ona ga mora aktivirati", dodaje se u priopćenju.

NHS upozorava da početkom rujna na snagu stupa odluka o povećanju cijena električne energije, da je najavljeno poskupljenje plina, a da će sve to, uz "divljanje" cijena nafte, za posljedicu imati lančano povećanja cijena, odnosno povećanje troškova života.

Navodi da je u ljetnim mjesecima prosječna plaća pokrivala oko 75 posto skromne potrošačke košarice četveročlane obitelji, dok prosječna mirovina pokriva oko 54 posto umirovljeničke potrošačke košarice, napominjući da je ljeto vrijeme sezonskih sniženja, bez troškova grijanja i mnogih drugih koji tijekom godine opterećuju košaricu.

Početkom jeseni, pak, građane očekuje i cjenovni udar zbog početka školske i akademske godine, kao i povećani troškovi za struju, plin i grijanje, a zbog povećanja cijene transportnih troškova, upozorava NHS, treba očekivati i veće cijene hrane, posebno voća i povrća na tržnicama.

"Sve to daje naslutiti kako nas malo dijeli od mogućeg cjenovnog 'domino efekta', a time i snažnog udara na ionako uzdrmani standard građana. Najteži teret svakako će tradicionalno pasti na leđa sirotinje, nezaposlenih, onih s najnižim primanjima, smohranih roditelja i umirovljenika", kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙