FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Preporod traži ocjenu ustavnosti Zakona o javnom okupljanju

ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporodzatražio je danas ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o javnom okupljanjukojima je zabranjeno prosvjedovanje na Markovu trgu.
ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski školski sindikat Preporod zatražio je danas ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o javnom okupljanju kojima je zabranjeno prosvjedovanje na Markovu trgu.

Sindikat je danas uputio Ustavnom sudu takav prijedlog ocjenjujući da odredba o zabrani javnog okupljanja pred zgradom Vlade krši temeljna ljudska prava zajamčena Ustavom.

U Preporodu vjeruju da će Ustavni sud ukinuti zakon, koji treba stupiti na snagu idućeg tjedna, jer se njime zabranjuje okupljanje na javnoj prometnoj površini, ali i stoga što nije izglasan većinom glasova svih saborskih zastupnika već s jednim glasom manje.

"Taj zakon predstavlja odricanje od demokratskih stečevina za koje smo se dugo borili, kao što je pravo okupljanja na Markovu trgu", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Najavio je da će se sindikat priključiti ostalim građanskim i političkim inicijativama koje su najavile javne prosvjede protiv toga zakona.

Zabranu okupljanja na Markovu trgu u Preporodu drže posebice neprihvatljivom za školske sindikate jer im se onemogućava iskazivanje nezadovoljstva pred poslodavcem.

Potporu koju su tom zakonu dale skoro sve sindikalne središnjice Stipić ocjenjuje "velikom sindikalnom sramotom i dugoročnom tamnom mrljom hrvatskog sindikalizma".

U Preporodu su razočarani što su sve sindikalne središnjice, osim Nezavisnih hrvatskih sindikata, podržale taj zakon, a posebice nedopustivom drže podršku Matice sindikata javnih službi.

Po informacijama sindikata, ni proračun za iduću godinu nije sklon sektoru obrazovanja pa u Preporodu vjeruju da ih čekaju intenzivne sindikalne aktivnosti u kojima će se Markov trg opet pokazati kao jedino mjesto s kojega će se zahtjevi prosvjetara stvarno čuti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙