FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo znanosti: hrvatski znanstvenici punopravni članovi znanstvenog sustava EU-a

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska znanstvena i akademskazajednica od danas su potpuno i punopravno uklopljene u znanstvenisustav Europske unije nakon jučer završenih pregovora o uvjetimapristupa 6. okvirnom programu EU-a, priopćilo je danas Ministarstvoznanosti, obrazovanja i športa.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska znanstvena i akademska zajednica od danas su potpuno i punopravno uklopljene u znanstveni sustav Europske unije nakon jučer završenih pregovora o uvjetima pristupa 6. okvirnom programu EU-a, priopćilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Ministar znanosti Dragan Primorac jučer je obavijestio povjerenika Europske komisije o konačnoj odluci Hrvatske o potpisivanju Sporazuma o znanosti s EK-om. Svečano potpisivanje Sporazuma predviđeno je za kraj rujna, a Hrvatska je obvezna uplatiti nacionalni doprinos u zajednički fond EU-a iduće godine.

Iako Sporazum još nije službeno potpisan, u Ministarstvu znanosti ističu da hrvatski znanstvenici već od danas mogu punopravno sudjelovati u "svim pozivima za predlaganje projekata koji su u tijeku, čime su potpuno integrirani u znanstveni sustav EU-a".

Ministarstvo će već danas službeno obavijestiti sve znanstvene i visokoškolske ustanove o mogućnostima sudjelovanja u projektima te o imenima odgovornih osoba u Ministarstvu za davanje obavijesti i praćenje provedbe programa.

U priopćenju se ističe kako su okvirni istraživački programi EU-a strateški važni za jačanje kompetitivnosti europske znanosti i gospodarstva, u prvom redu zbog ostvarenja "lisabonskih ciljeva", koje su zacrtale članice EU-a kako bi se izgradilo najkompetitivnije gospodarstvo utemeljeno na znanosti i tehnologiji.

Okvirni program "FP6", koji je u tijeku, treća je najveća stavka u proračunu EU-a. Projekti se biraju na temelju visoko selektivne i nepristrane procjene, a financiraju se uglavnom veći projekti u kojima sudjeluju istraživači iz najmanje triju država Unije, odnosno projekti rezultati kojih mogu bitno pridonijeti razvoju znanosti i tehnologije. Stavka za takve projekte najčešće iznosi nekoliko milijuna eura, stoji u priopćenju Ministarstva znanosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙