FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni novi studijski programi fizike na splitskom PMF-u

SPLIT,28. srpnja 2005.(Hina) - Na Fakultetu prirodoslovno -matematičkih znanosti i odgojnih područja (PMF) u Splitu predstavljenisu danas novi studijski programi fizike koji su pokrenuti, kako jerečeno, s ciljem povećanja zanimanja za studiranjem fizike, u sklopuprilagodbe svih programa Bolonjskom procesu.
SPLIT,28. srpnja 2005.(Hina) - Na Fakultetu prirodoslovno - matematičkih znanosti i odgojnih područja (PMF) u Splitu predstavljeni su danas novi studijski programi fizike koji su pokrenuti, kako je rečeno, s ciljem povećanja zanimanja za studiranjem fizike, u sklopu prilagodbe svih programa Bolonjskom procesu.

Od nove akademske godine na splitskom PMF-u mogu se studirati astrofizika, biofizika, fizika okoliša te inžinjerska, računarska i edukacijska fizika, predstavio je voditelj Zavoda za fiziku PMF-a Paško Županović. Neki od tih programa jedinstveni su ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj jugoistočnoj Europi.

Poseban je naglasak na studiju astrofizike, za čije je osnivanje zamisao potekla od skupine mladih hrvatskih stručnjaka koji se njome bave na prestižnim svjetskim akademskim i istraživačkim ustanovama. Jedan od njih, Željko Ivezić sa Sveučilišta Washington u Seattleu, kazao je kako je glavna značajka moderne astrofizike multudiscipliniranost, odnosno suradnja najrazličitijih grana znanosti, pa je vezana uz geofiziku, nuklearnu fiziku, fiziku elementarnih čestica, biologiju, kemiji itd.

Cilj je, kako je rekao, za pet do deset godina izvoziti pamet hrvatskih astrofizičara, a dugoročno da na studij astrofizike u Splitu dolaze studenti iz cijeloga svijeta. Predavanja na tom studiju održavat će i ugledni astrofizičari iz cijeloga svijeta s kojima su već postignuti dogovori, kazao je Ivezić.

Na PMF-u s vremenom planiraju uvesti i druge programe fizike, poput visokoenergijske, ekonomske, fizike sporta i druge. Osim preddipomskih i diplomskih studija rade i na stvaranju uvjeta za nove poslijediplomske, doktorske i specijalističke studije, a plan je neke od njih ustrojiti kao združene studije sa sveučilištima unutar i izvan Hrvatske, kazao je prodekan za znanost PMF-a Mile Dželalija.

Cilj je da budući prvostupnici, magistri, specijalisti i doktori znanosti iz fizike budu prepoznati kao kvalitetni i traženi stručnjaci na hrvatsko, europskom i svjetskom tržištu rada, naglasio je pomoćnik ministra znanosti Mladen Petrovečki.

Za upis brucoša ima mjesta na svim navedenim studijima i u jesenskom roku, a studentima koji iduće jeseni završavaju treću godinu predložit će se da nastave studij prema Bolonjskom procesu i nastave studiranje još dvije godine.

Danas je najavljeno i održavanje Ljetnog sastanka Foruma hrvatskih astronoma i astrofizičara u Splitu od 1. do 3. kolovoza u kojemu sudjeluje veliki broj stručnjaka s brojnih svjetskih sveučilišta i znanstvenih ustanova, koji će aktivno sudjelovati i u provedbi studija astrofizike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙